5 redenen waarom Snapchat totaal kut is

5 redenen waarom Snapchat totaal kut is

Door Anouk

Snapchat, misschien wel de populairste vorm van social media van dit moment. Op Facebook deelt je oma vooral sudoku's, Instagram is net een tikkeltje te hipster voor je, nee Snapchat is het voor veel middelbare scholieren helemaal. Zeker sinds de komst van filters is de app populairder. Complete waanzin, als je het mij vraagt. Snapchat is gewoon totaal kut.
 

1. Je vergeet altijd wat je net hebt gezegd

Doordat je foto's op Snapchat als je ze eenmaal gezien hebt niet nog een keer kunt bekijken is het ook moeilijk om een gesprek te voeren. Tieners hebben nou eenmaal het geheugen van een goudvis, dus als je dan antwoord krijgt op die snap van een paar uur geleden weet jij echt niet meer wat je gezegd hebt. Zeker als het antwoord iets vaags is, of nog erger een vraag. Niemand die meer weet waar het over ging, dus een gesprek komt nooit op gang.

2. Je kan niet overanalyseren

In tijden van social media moeten alle berichten geanalyseerd worden. Tienermeisjes kunnen niet meer gewoon een berichtje sturen naar die ene leuke jongen, nee aan die twee zinnen heeft een heel leger zestien-jarigen meegeholpen. Met Snapchat kan dat niet. Screenshots worden gezien door de ander, dus moet je zelf bedenken wat je het best kan antwoorden op: “Hee, hoe is het?” Wat zeg je dan? Goed, Prima, Oké, niemand die het weet, want vriendinnen kunnen niet meer helpen. Snapchat helpt de prille liefdescarrières van duizenden tieners om zeep.

3. Je moet antwoorden

Streaks. Misschien wel het aller, allerergste van Snapchat. Door die vervelende getalletjes naast de naam van de persoon met wie je snapt ben je genoodzaakt altijd te antwoorden. Op elke foto met onderkin moet weer een foto met onderkin volgen om die streak te behouden. Verschrikkelijk. Zo blijf je bezig met het heen en weer sturen van compleet nutteloze berichten. Oh wee als je het niet doet, dat kan nog wel eens wat ruzietjes veroorzaken.

4. Het heeft geen inhoud

Alle bovenstaande punten zorgen er ook nog eens dat je nooit en te nimmer een inhoudelijk gesprek zult hebben op Snapchat. Het komt niet verder dan een foto van een bak druiven, een klaslokaal, een lelijke selfie of iets met een filter. Tuurlijk hoeft het niet altijd te gaan over het laatste nieuws, hoe je je voelt of desnoods de filosofie van Kant. Maar het is wel fijn dat het kan. Meestal heeft de gemiddelde Nederlander ook wel iets beters te doen dan het kiezen tussen honden- of bloemenfilter. Waarom maken we er dan toch tijd voor vrij?

5. Je wordt filtermoe

En dan die filters. Verschrikkelijk, werkelijk waar. Het kost zeker vijf seconden extra per snap om er eentje op te plakken en de meeste mensen vinden ze nog hilarisch ook. Ik snap dat niet. Na de vijfde faceswap met je kat heb ik het echt wel gezien. Fijn dat jij er blij van wordt, maar ik zie niet wat er leuk aan is. Elk nieuwe filter zorgt ook weer voor een nieuwe hype, kom op nou, maakt het echt uit of je een beer of een kat over je hoofd heen plakt? Duik de verkleedkist in als je zo graag iets op je hoofd hebt.

En toch, ondanks dit alles, gebruik ik Snapchat. Iedere dag. Meerdere keren. Waarom? Omdat iedereen Snapchat gebruikt. Omdat ik vrienden heb die een beetje pissed zouden zijn, ook al zouden ze het niet toegeven, als ik zou stoppen. Pure groepsdruk dus, ik weet het. Er gaan dagelijks foto's via het medium de wereld in vanaf mijn kant. Ergens heb ik het gevoel dat ik wel moet namelijk, dat ik anders dingen mis. Ik word niet gelukkig van Snapchat, het kost alleen maar tijd en energie en ik zie het nut er niet van in, dus misschien moet ik voor mezelf kiezen. Zal ik de app dan toch maar gaan verwijderen?


 

Gepubliceerd op 21 februari 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.