Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Woebot: de robot therapeut

De Woebot: de robot therapeut

Ik introduceer aan jullie een briljante uitvinding: de Woebot. Een chatbot(een geautomatiseerde gesprekspartner), die geïnteresseerd is in jouw geestelijke gezondheid. De Woebot houdt je stemming bij en leert je jezelf beter kennen. Je kan simpelweg Woebot zoeken op Facebook en hem een berichtje sturen. De Woebot zal dan dagelijks in het Engels met je praten, vragen over je stellen en je met de tijd beter leren kennen. 

Wat is de Woebot?

De Woebot is ontwikkeld door een groep psychologen en kunstmatige intelligentie-experts aan de Stanford University in de Verenigde Staten. Uit een onderzoek van deze universiteit is gebleken dat praten met de Woebot symptomen van angst of depressie in twee weken flink verminderd.  

Hoe werkt het? 

De chatbot levert cognitieve gedragstherapie door middel van menselijke gesprekken via Facebook Messenger. Samengevat: het komt erop neer dat deze therapie probleem gefocust is. Je praat niet over gebeurtenissen uit je vroege jeugd, maar over wat er op dit moment speelt. De Woebot motiveert mensen om hun negatieve denkpatronen en gedachten in een ander kader te plaatsen en hoe ze daarmee om kunnen gaan in de toekomst. 

Een voorbeeld

De Woebot liet me inzien dat subtiele veranderingen in taal de betekenis van zaken kunnen veranderen, maar dat deze ook een enorme impact hebben over hoe we ons voelen. Zo gebruikte ik het woord "altijd" vaak op een negatieve manier. Ik dacht vaak "Ik maak altijd fouten". Maar de chatbot leerde me om te denken "Soms, maak ik fouten", dat al een stuk minder depressief klinkt. Zo stuurt de Woebot met enige regelmaat meer van dit soort informatie, waardoor je steeds meer stappen vooruit zet. 

Voordelen van de Woebot

Ook handig aan de Woebot is dat hij 24/7 voor jou beschikbaar is. Je hoeft niet te wachten tot de volgende afspraak met de psycholoog/de mentor/ander vertrouwenspersoon, maar kan je ei even kwijt bij deze chatbot. Bovendien zijn jouw gesprekken met de Woebot zijn anoniem, want achter de chatbot zit geen mens. Je kan jouw zorgen kwijt zonder veroordeeld te worden of op onbegrip te stuiten. 

Geen vervanging voor een mens 

De chatbot is géén vervanging voor een menselijke hulpverlener. Een chatbot kan je niet volledig begrijpen, een mens  kan het in ieder geval proberen. Ook geeft een mens  je face-to-face contact en de Woebot biedt dat niet. En als iemands gedachten te ver gaan en buiten de macht van de Woebot liggen, dan zijn er échte mensen nodig. 

Gepubliceerd op 18 september 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.