Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Bonnie vlogt elke dag

Bonnie vlogt elke dag

Iedere dag je leven vastleggen door het te filmen. Je filmt je dag vanaf 's ochtends tot 's avonds om het vervolgens te delen op YouTube. Het concept 'vloggen' klinkt velen waarschijnlijk bekend in de oren. Ook ik kijk op YouTube wel eens een vlog, maar wanneer ik deze kijk vraag ik me tegelijkertijd een heleboel dingen af. Zijn er ook dingen die niet gefilmd worden? En: hebben alle vloggers een heel interessant leven? De 24-jarige Bonnie vlogt al meer dan een jaar lang elke dag. Inmiddels staan er al bijna 500 vlogs op haar YouTube kanaal. Ze deelt haar hele leven door middel van vlogs, die ze elke ochtend om 06:30 online zet. Ik vroeg haar alles wat ik wilde weten over het dagelijkse vloggen.

Hoi Bonnie. Elke dag vloggen lijkt me een hele opgave. Is het niet raar dat iedereen op het internet weet hoe jij leeft?
‘’Ja, soms wel. Maar ik deel alleen de dingen waar ik zelf helemaal achter sta. Hoe ik in mijn vlogs ben, ben ik ook in het echt; ik denk dat dat ook belangrijk is.’’ 

Zijn er ook dingen die je niet deelt met je kijkers?
‘’Ik heb zeker dingen die ik niet deel. Niet iedereen wil in de vlogs en dat respecteer ik gewoon. Mijn vlogs zijn meestal een kwartier lang en een dag duurt vierentwintig uur. Veel van mijn leven deel ik natuurlijk op het internet, maar lang niet alles. Ik vind het ook heel belangrijk om wat momenten voor mezelf te hebben, niet alles hoeft op film.’’

Maar als er heel veel naar iets wordt gevraagd, vind je dan dat je iets dan alsnog moet delen?
‘’Nee, ik vind zeker niet dat je iets verschuldigd bent aan je kijkers. Kijkers kiezen er immers zelf voor om naar je vlog te kijken. Wel vind ik dat wanneer er vaak naar iets gevraagd wordt wat je niet wilt delen, je misschien beter even kunt benoemen dat dat privé is.’’

Maar het internet is een harde plek, een harde plek waar jij al je dagen deelt. Hoe zit het met de negatieve reacties?
‘’Mensen zijn eerder verbaasd dat ik het zo lang volhoud, dan dat ze negatief zijn. Wanneer je een video  met zelfvertrouwen online zet, waar je helemaal achter staat, zal je minder snel slechte reacties krijgen. Ik steek ontzettend veel tijd in mijn vlogs en dat doe ik ook met veel plezier. Je hebt veel zelfdiscipline nodig, maar omdat ik het zo leuk vind zie ik dagelijks vloggen niet als iets wat zwaar vol te houden is.’’ 

Ik, en met mij waarschijnlijk een hoop anderen, vind mijn leven niet interessant genoeg om te vloggen. Moet je volgens jou een interessant leven hebben om te vloggen?
‘’Nee, helemaal niet. Ook als je op school zit kun je vlogs leuk genoeg maken. Ik heb zelf bijvoorbeeld een rubriekje waarin ik reclamefolders lees, zoiets kan ook heel leuk zijn. Je hoeft natuurlijk ook niet dagelijks te vloggen, dit kan een goede tussenoplossing zijn voor wanneer je nog naar school gaat.’’

Vloggen is nu deels je werk, wist je altijd al dat je dit wilde doen?
 ‘’Nee, ik wist nooit echt wat ik wilde worden. Toen ik mijn studie moest kiezen heb ik voor een opleiding gekozen die me vooral heel leuk leek. Je hoeft natuurlijk niet precies te worden waarvoor je wordt opgeleid, dat is zeker goed om in je achterhoofd te houden.’’

Nog een laatste advies voor iedereen die graag zou willen vloggen maar bang is voor negatieve reacties? ‘’Doe het zeker, maar wel alleen als je het heel leuk vindt. Wanneer je een video online zet waar je helemaal achter staat zal je minder snel slechte reacties krijgen. Die mensen die dan nog steeds iets negatiefs zeggen, moeten je eigenlijk niet eens interesseren.’’

 

-

 

 

Eindexamens

Ben jij al helemaal klaar voor de eindexamens?