Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wat vind jij het meest lastig aan het voorbereiden op het MAW-examen (mavo/havo/vwo)? Laat het weten in deze poll en wij maken hier morgen een speciale uitlegvideo over met docent Volkan Tasdan!

Zo ruim je je slaapkamer op

Zo ruim je je slaapkamer op
Mijn kamer vr de opruiming. copyright: Sandra Pham

Moppert jouw moeder ook altijd dat jouw kamer een zooitje ongeregeld is? Heb je bijna-doodervaringen gehad doordat je meerdere malen over je eigen puinhopen heen struikelde? Wil je een opgeruimde kamer, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik leg je mijn opruimroutine uit. 

1. Opruimen = een work-out 

Opruimen zag ik vroeger altijd als een stom klusje. Ik zei altijd dat ik het morgen wel zou doen, dat het écht niet zoveel rommel was en dat ik wel betere dingen te doen had. Maar op een dag begon ik gewoon. Het was net alsof ik een work-out uitvoerde. Ik zie altijd op tegen sporten, omdat ik ontzettend onhandig ben en snel vermoeid raak, want ik ben simpelweg geen atleet. Maar, na de zweterige lijdensweg voel ik me wél altijd beter. En een schone kamer, dat voelt ook een stuk beter. Dus behandel de schoonmaakbeurt als een work-out door motiverende muziek op te zetten en ga gewoon aan de slag. 

2. Structuur     

Om orde in de chaos te scheppen, is het handig om gestructureerd te werk te gaan. Kijk eens goed rond in je kamer, deel plekken in waar dezelfde categorie spullen horen te staan. Bijvoorbeeld; een hoek waar al je schoolspullen komen te staan. Ik heb zelf een handig schoolboekensorteersysteem waar ik mijn schooluitrusting in bewaar. In een andere hoek van mijn kamer heb ik alleen maar gitaren en bladmuziek staan. Als je dat hebt bepaald, weet je ongeveer waar alles wat je gaat opruimen terecht moet komen. 

Mijn schoolboekensorteersysteem. Copyright: Sophie Theunissen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Eén hoek  

Begin met het opruimen van één hoek in je kamer en werk vervolgens met de klok mee. Verzamel de rommel die je wilt weggooien en verdeel deze in verschillende soorten rommel. Maak bijvoorbeeld verschillende stapels voor papierafval, etensafval en plastic afval. De spullen die je wilt bewaren breng je naar de juiste categoriehoek. Dus verdwaalde huiswerkopdrachten bij schoolspullen en bladmuziek bij de muziekspullen.

4. De laatste stappen  

Laat je niet afleiden door emotionele herinneringen die naar boven komen als je oude spullen terugvindt, maar werk gedreven door. Je kan er altijd later nog naar kijken. Als het afval is verzameld en gescheiden kan het worden weggegooid. Daarna zet je alles in de categoriehoeken geordend op de juiste plek om het overzicht te behouden. Als extraatje kan je stofzuigen, de ramen open zetten en overal een doekje langs halen, maar dat is niet noodzakelijk. 

5. Beloning                                                                                                                                     
Dan is het tijd voor het allerleukste: de beloning. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van tieners goed genoeg zijn ontwikkeld om geplande taken (zoals opruimen!) uit te voeren, maar dat we daar wel motivatie voor nodig hebben. Als je nou een lekkernij voor jezelf klaar legt, je voorneemt om iets leuks voor jezelf te kopen (misschien wel voor je kamer!) of daarna gewoon op de bank neerploft om een serie te kijken; het maakt niet uit. Als je vóór die beloning maar eerst je kamer opruimt. 

Mijn kamer na de opruiming. copyright: Sandra Pham