Je bent niet beter met je Latijn

Je bent niet beter met je Latijn

Door Anouk

Kom op zeg, niet zo ouwehoeren, we zijn hier niet op de HAVO.”, “Nu even opletten, je zit niet op het VMBO.” en misschien wel de allerergste “Ik verwacht meer van een gymnasiumklas, jullie zijn dé 1% van Nederland.” Hopelijk schrik jij van dit soort opmerkingen, maar bij mij op school is het hartstikke gebruikelijk.

Ik zit op een categoraal gymnasium en dit soort opmerkingen vliegen mij dagelijks om de oren. VMBO-ers worden door leraren vergeleken met het onderste laagje van de samenleving, iets wat natuurlijk klinkklare onzin is. Dat ik nou toevallig Latijn leer, omdat ik daar ooit voor gekozen heb, betekent absoluut niet dat ik ook maar een haar beter zou zijn dan iemand die leert hoe je het best iemands haar kunt knippen. Toch lijken leraren dit niet altijd te beseffen.

Wij-zij

Door opmerkingen a la “Jullie zitten in 5-gym, jullie kunnen de wereld veranderen.” wordt er een soort elite-gevoel opgewekt onder sommigen van mijn mede-leerlingen. Dat leraren zo denken kan ik niet begrijpen, wat leraren niet beseffen is dat zij ontzettend veel onbewuste invloed hebben op leerlingen, wat ervoor zorgt dat er een wij-zij stigma gecreëerd wordt onder mijn mede-leerlingen. Er ontstaat een gevoel van superioriteit, waardoor wij gymnasiasten later niet kunnen samenwerken met mensen afkomstig van andere opleidingsniveaus, we hebben immers geleerd “dat we daar boven staan”.

Het leven van een gymnasiast is niet anders dan dat van iemand die leert voor automonteur. Beiden doen waar zij goed en doen dat meestal met veel plezier, maar beiden hebben ook nog veel meer in hun leven dan wat zij in die uren op school doen. Er is meer in de wereld dan Ovidius en Homerus, dus laten we niet net doen alsof dat boven gaskleppen en spuitstukken staat.

Elite-gevoel

We zijn dus niet beter dan anderen en we zijn ook niet minder. Dat leraren daar anders over lijken te denken is een zorgelijke zaak en daar zouden we met z'n allen wat aan moeten doen. Zeg het dus de volgende keer gewoon lekker tegen je docent als hij of zij een opmerking maakt die niet door de beugel kan, want misschien hebben ze het zelf niet eens door. Door anderen op een probleem te attenderen kunnen we ons allemaal bewust worden van het feit dat het geen zin heeft om denigrerend te doen over anderen, om ons beter over onszelf te laten voelen. Dat elite-gevoel is helemaal nergens voor nodig.

Natuurlijk is het mooi dat er nog mensen in Nederland de moeite nemen klassieke talen te leren en natuurlijk valt er ontzettend veel zinnigs te zeggen over de Oudheid, maar aanleg hebben voor het leren van een taal is niets meer dan een talent. De een kan de zin Sunt pueri pueri pueri puerilla tracant vlekkeloos vertalen en de ander weet wat een remkrachtverdeler. So what? Dat maakt geen van beiden beter dan de ander. Iedereen heeft een eigen specialisatie, een eigen talent, een eigen ambitie en dat is maar goed ook. Laten we ophouden met het naar beneden halen van anderen om onszelf omhoog te helpen.

Gepubliceerd op 14 december 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.