Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Scholieren 'geweerd' uit PLUS-filiaal Gouda

Scholieren 'geweerd' uit PLUS-filiaal Gouda

Voor scholieren gelden op veel plekken in Nederland strengere regels in supermarkten dan voor andere klanten. Eén PLUS in Gouda gaat echter nog een stapje verder: scholieren daar mogen alleen nog pauzevoer halen bij een aparte kiosk. Iets wat de Goudse scholieren in het verkeerde keelgat schiet.

De 'Plus Koornneef' wordt in Gouda door leerlingen van vier middelbare scholen, de Driestar, de Goudse Waarden, het Coornhert Gymnasium en de Goudse Scholengemeenschap, vaak bezocht in de pauze. Volgens de PLUS zelf zorgde dat soms voor rumoerige en chaotische situaties in de zaak. Om dat tegen te gaan, kwam de supermarkt zelf met een oplossing: de scholierenkiosk.

In deze scholierenkiosk wordt een beperkte selectie van het supermarktassortiment verkocht voor de scholieren van de omringende vier scholen, zoals de PLUS in een bericht op haar Facebookpagina plaatste: "Wij hebben te maken met hele grote groepen scholieren die tijdens de pauze iets lekkers willen halen. Natuurlijk willen wij ook deze groep zo goed mogelijk bedienen. Dit zorgde alleen wel voor grote drukte en lange rijen in onze winkel. Daarom hebben wij besloten een kiosk te openen waarbij scholieren snel een lekkere snack en wat drinken kunnen halen."

Leeftijdsdiscriminatie en klein assortiment

De kiosk heeft alleen voor veel scholieren een groot nadeel: zij mogen niet meer de supermarkt zelf in en kunnen alleen nog boodschappen doen bij de kiosk. Te zien aan de reacties op diezelfde Facebookpagina zorgt die maatregel er helaas ook voor dat mbo'ers en andere niet-scholieren op basis van een schatting van hun leeftijd door de bewakers niet meer worden binnengelaten tussen 9:30 en 15:00 uur op doordeweekse dagen. Daarnaast is volgens de actiegroep 'Tegen scholierenverbod Plus Koornneef', opgericht door de verontwaardigde scholier Jabe Oost, het assortiment van de kiosk veel te beperkt waardoor er alleen snacks, snoep en frisdrank kan worden gehaald.

Sinds een week staat de kwestie zelfs op de politieke agenda in de Goudse gemeenteraad. Volgens Michiel Sikkens in het AD, raadslid voor de PvdA, kwam de actie van de Plus wat hem betreft¨wel dicht in de buurt van leeftijdsdiscriminatie¨. Hierop volgde een gesprek tussen hem en de betreffende Plus. Groenlinks-fractievoorzitter Michel Klijmij-van der Laan in Gouda is het eens met Sikke: "Jongeren die geen scholier zijn, maar gewoon voor hun eigen huishouden boodschappen doen, mogen zeker niet de dupe worden van dit deurbeleid."

Actiegroep tegen scholierenkiosk

De 'Tegen scholieren verbod Plus Koornneef'-actiegroep werd opgericht door scholier Jabe Oost die door de maatregel van de supermarkt zelf ook alleen nog bij de kiosk terechtkon. Met behulp van de Facebookpagina wist hij een aardige hoeveelheid reacties te krijgen van gedupeerde klanten en scholieren van de supermarkt. Met succes, want na het gesprek met Michiel Sikkens werd bekend dat PLUS Koornneef beter gaat kijken naar het deurbeleid en veranderingen door gaat voeren bij de kiosk, veranderingen die hopelijk deze week al worden uitgevoerd.

Gepubliceerd op 5 december 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.