Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Jonge ondernemers: een Youtube-kanaal beginnen

Jonge ondernemers: een Youtube-kanaal beginnen

Soms zoek je iets wat er nog niet is. Dan kun je je schouders ophalen, op de bank blijven liggen en gewoon doorgaan met je leven. Je kan ook besluiten er iets aan te doen en wat je zoekt zelf te beginnen. Zo zocht Noëlle As (19) een paar jaar geleden naar Nederlandse Do-It-Yourselfs op YouTube, maar die bleken onvindbaar, dus begon ze zelf een YouTube-kanaal: “Made By Noelle”.

 

Nieuw: een tweede editie van de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

 

Amerika

“Vroeger keek ik zelf al heel erg veel YouTube”, vertelt Noëlle. “Ik was op superveel YouTubers geabonneerd en vond dat hele wereldje eigenlijk best wel interessant.” Toch miste er iets vond ze. “Ik heb altijd al superveel van knutselen gehouden, maar op YouTube viel me op dat je eigenlijk helemaal geen Nederlanders had die DIY's (Do It Yourselfs) maakten. Die video's kwamen allemaal uit Amerika, waar dat veel groter was en je een heleboel van dat soort kanalen had.” Die frustratie leidde uiteindelijk tot het opzetten van haar eigen YouTube-kanaal. “Ik wist dat ik niet de enige kon zijn die dat soort video's in het Nederlands zocht. Make-up tutorials waren er genoeg, dus begon ik een DIY-kanaal.”

 

Investeren

Noëlle wilde vanaf het begin filmpjes van goede kwaliteit maken. “Ik heb toen ik begon gelijk een goede camera gekocht, van het geld dat ik had verdiend met mijn bijbaantje bij de plaatselijke pizzeria. Ik wilde gelijk goede kwaliteit leveren, niet van die Iphonefilmpjes. Daar wilde ik zelf ook niet naar kijken, dus waarom zouden anderen dat wel willen?” Investeren is sowieso belangrijk, vindt ze. “Investeren in je bedrijf is iets wat je zeker moet doen. Je moet de juiste apparatuur hebben, zodat je echt goed werk kan leveren.”

 

Femme

Maar ook met genoeg investeringen, heb je natuurlijk niet duizenden abonnees binnen een dag. “Het eerste jaar dat ik filmpjes maakte had ik nog niet zoveel volgers, het bleef toen hangen onder de duizend.” Toch veranderde dat op een gegeven moment. “Op een dag werd ik via mijn mediabureau gevraagd of ik een gastvideo wilde maken voor hun kanaal Femme. Dat kanaal had ontzettend veel abonnees, dus toen er een video van mij daar online kwam kreeg ik er opeens duizenden abonnees bij. Dat was echt een groeispurt die me heel erg veel heeft geholpen.”

 

Passie

Inmiddels verdient Noëlle zelfs een beetje geld met haar kanaal. “Ik kan er nog niet van leven hoor. Dat zou ik ooit best willen, maar dan moet ik wel andere leuke dingen opgeven. Ik wil bijvoorbeeld wel sowieso mijn studie aan het AMFI afmaken, omdat ik dat ook heel erg leuk vind en het gewoon een goede basis is.” Toch denkt Noëlle dat je niet moet gaan YouTuben voor het geld. “Ik snap wel waarom mensen dat doen hoor. Ik bedoel, er zijn vooral in Amerika echt een aantal mensen miljonair mee geworden, maar dat lukt lang niet iedereen. Je moet dus altijd beginnen vanuit je passie. Als je dat element mist vinden je kijkers het ook helemaal niet meer leuk om naar te kijken. Uiteindelijk kijken mensen toch voornamelijk voor jou als persoon.”

 

Doe het voor jezelf

Tips voor andere ondernemers heeft Noëlle ook. “Het belangrijkste is eigenlijk dat je er gewoon voor moet gaan als je iets leuk vindt. Zeker op de middelbare school zijn er heel veel mensen die iets wat ook maar een beetje anders is heel snel raar of gek vinden, maar daar moet je je vooral niets van aantrekken. Je doet het uiteindelijk voor jezelf, dus daar moet je voor gaan.” Wel is originaliteit belangrijk. “Zeker op YouTube is er al van alles te vinden, dus is het ontzettend belangrijk dat jouw idee origineel is. Er zijn al duizenden fashion-accounts, dus als jij ook iets met mode wil gaan doen, moet je wel een nieuw en goed concept hebben. Vergeet dat niet.”

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?