Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wie is de beste vakman/vrouw van Europa?

Wie is de beste vakman/vrouw van Europa?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van profielwerkstuk wedstrijden en wiskunde-olympiades, maar wist je dat er ook een internationale wedstrijd voor beroepen bestaat? Euroskills is de jaarlijkse Europese wedstrijd voor mbo'ers waarbij gezocht wordt naar onder andere de beste verpleegkundige, kok, stratenmaker. Wij spraken met drie finalisten uit Team NL over wat hun vakmanschap inhoudt en wat zij verwachtten van de wedstrijd. 

Nelleke, verpleegkunde, MBO Utrecht: Utrechtse Zorgacademie

UPDATE: Nelleke heeft de zilveren medaille in de wacht gesleept in Zweden!

De MBO-school van Nelleke deed al langer mee met wedstrijden waardoor zij er makkelijk 'inrolde' bij Euroskills. Ze studeert verpleegkunde en daarvoor zijn vooral sociale skills belangrijk: "Het verschil tussen mijn toekomstige beroep en ander vakmanschap is dat ik geen product neerzet: ik metsel niet zoals een metselaar een muur. Ik werk met mensen en dat is grotendeels communicatie: daarvan is niets terug te zien op papier."

Hoe gaat dat dan? Een wedstrijdje verpleegkunde? "Studenten krijgen een trainingsacteur voor zich: een acteur die een patiënt speelt in een ziekenhuissetting. Van tevoren krijgt de acteur instructie over de manier waarop hij/zij zich moet gedragen, bijvoorbeeld agressief of vergeetachtig. Er wordt dan gekeken naar mijn skills als verpleegkundige. Denk ik aan het geven van eten en het spuiten van insuline? Hoe ga ik om met de 'patiënt' en houd ik mijn hoofd koel?"

Nelleke gaat met een goed gevoel naar Zweden: "Ik ben goed voorbereid en winnaars zijn niet altijd de mensen die winnen, maar ook vooral de mensen die doorzetten."

Daan, hotelreceptie, Hotelschool The Hague in Amsterdam

Daan kwam via goede vriend Dino terecht bij Euroskills, vertelt hij: "Dino had zich opgegeven voor Euroskills maar kon zelf niet meer meedoen. Daarom vroeg hij of ik in zijn plaats naar de voorrondes wilde gaan. Nadat ik die gewonnen had, zat ik in de top drie en kreeg ik te horen dat ik naar het EK gaan."

Voor Daan gaat het net als bij Nelleke  om de ervaring van de klant: "Alles om het inchecken, uitchecken etc. heen maakt mij en anderen tot een goede receptionist of niet. Het draait om de ervaring van de gast en ik wil dat zijn/haar ervaring onvergetelijk wordt. Zo kan ik iemand die aankomt in het hotel puur inchecken en naar zijn kamer sturen of ik kan vragen naar wat zijn/haar wensen zijn, hoe het met hem of haar gaat en ondertussen datzelfde doen. Het feit dat ik altijd dat laatste doe, onderscheidt mij van andere receptionisten. Verder ben ik goed in het afhandelen van klachten en omdat dat een groot onderdeel is, ga ik daar denk ik goed op scoren."

Robbert (team met Jacco van Aert), Tuinaanleg.

Robbert vormt een team met Jacco. Samen gaan zij voor de titel in het vakgebied tuinaanleg. Dat houdt veel meer in dan tegels leggen of plantjes poten: "Voor de wedstrijd moet ik ontzettend veel dingen doen: een natuurstenen muur aanleggen, bestrating aanleggen, twee vijvers maken met waterval en een brug bouwen over het water. Een vierde van mijn tijd besteed ik sowieso puur aan het ontwerp van de tuin en welke wensen de klant heeft. Dit alles moeten we in 17 uur voor elkaar krijgen. Je moet dus aardig wat skills hebben om dit te kunnen doen."

Robbert en Jacco doen niet voor het eerste jaar mee: "Bij de vorige editie werden we derde bij de voorrondes. Nu werden we eerste bij de voorrondes en wonnen we het NK tuinaanleg. Dat gaf ons het ticket voor Zweden. Jacco en ik zijn een sterk team: we hebben veel samen getraind en werken daardoor goed samen nu."

De finale vindt dit weekend plaats in Zweden en deze drie Nederlandse MBO-toppers zijn erbij. Na het weekend updaten we dit blog met informatie over de winnaars en een aftermovie.

Gepubliceerd op 1 december 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.