Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Scholieren krijgen rekentoets zonder rekenlessen

Scholieren krijgen rekentoets zonder rekenlessen
Bron: 123RF

Scholieren krijgen nog steeds onvoldoende rekenlessen om zich voor te bereiden op de verplichte rekentoets. Er zijn zelfs scholieren, nota bene ook eindexamenkandidaten, die tot nu toe nog geen rekenlessen hebben gehad. Dat meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag. 

Zucht, alweer ellende met de rekentoets, hoe zat het nou ook alweer? Iedere scholier in Nederland moet ooit de rekentoets hebben gemaakt. Voor VWO'ers geldt ook nog dat zij een voldoende moeten hebben staan op hun rapport. Om een voldoende te halen voor de rekentoets moet je een 4,5 (afgerond 5) of hoger halen. Je krijgt drie keer de kans om het te halen. Dat lijkt te doen, maar vorig jaar haalde heel wat scholieren van de havo en het VMBO de toets niet. 

Dat er zoveel scholieren falen, lijkt ook enigszins te wijten aan het rekenonderwijs. Een onderzoek van het LAKS laat zien dat de helft van de ondervraagde scholieren, waaronder ook eindexamenkandidaten, nog helemaal geen rekenlessen heeft gehad. De scholen lijken niet aan hun verplichting te voldoen om überhaupt rekenlessen te geven.

LAKS-voorzitter Sven Annen: "Het is schokkend dat drie jaar na de invoering van de rekentoets het rekenonderwijs in Nederland nog steeds zo slecht isScholieren worden nu massaal afgerekend op iets waar op scholen nauwelijks aandacht aan wordt besteed." Het LAKS gaat daarom in de Tweede Kamer een oproep doen om de verplichte rekentoets uit de kernvakkenregeling te halen, en ze sporen staatssecretaris Dekker aan om strenger op te treden naar scholen die onvoldoende rekenonderwijs bieden. 

 

 

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?