Drie studies die minder salaris opleveren dan gedacht

Drie studies die minder salaris opleveren dan gedacht

Met de afschaffing van de studiefinanciering en soms hoge studiekosten is een bepaald getal belangrijker geworden: het startsalaris als afgestudeerde. De Studiekeuzegids 2017 kwam vandaag uit, met - best verrassende - getallen over het salaris dat je zult ontvangen als je klaar bent met je studie. Deze drie studies, bijvoorbeeld, kun je beter niet gaan doen als je je studieschuld snel wilt aflossen.

1. Internationaal recht

Rechtenstudies staan bekend als iets wat je later een hoge functie en bijbehorend salaris op zal leveren. Voor fiscaal en notarieel recht klopt dat, die zorgen gemiddeld voor een loonstrookje van 2970 euro per maand. Internationaal recht blijkt volgens de keuzegids juist een studie die een grotere garantie heeft op een hongerloontje: maar liefst 27% verdient na die studie minder dan het minimumloon, 1573 euro per maand. Meestal komen die afgestudeerden op werkervaringsplekken terecht met een laag salaris. 'Internationaal' is dus minder lucratief dan het klinkt.

2. Bachelorstudie Biologie

Frank Steenkamp, samensteller van de Studiekeuzegids, vertelt in de Telegraaf dat de tegenstelling tussen alfa- (taal/cultuur) en bètastudies (techniek/exacte vakken) groter dan ooit is: de laatste groep verdient soms wel duizend euro per maand meer. Dat geldt volgens de gids alleen niet voor de studie Biologie: acht procent verdient minder dan het minimumloon. Voor de opleiding moet je wel een N&G of N&T profiel met biologie hebben, maar vergeleken met andere alfastudies levert het dus niet meer loon op.

3. Bachelorstudies Aardwetenschappen/Milieu

Wat voor de bachelor Biologie geldt, is ook van toepassing op de studies Aardwetenschappen en Milieu. De studie Aardwetenschappen staat op de vierde plek van het lijstje met afgestudeerden die onder het minimumloon verdienen. Maar liefst dertien procent van de afgestudeerden verdient onder het minimumloon. 

De lijst bestaat verder uit nog een heleboel alfastudies, dus da's sowieso niet echt een handige business om voor te kiezen. Voor de scholieren die alsnog aan een minder winstgevende studie willen beginnen, geeft Steenkamp belangrijk (maar best wel onmogelijk) advies: "Doe er een tweede studie bij, zodat je een unieke combinatie van kennis hebt." 

Gepubliceerd op 15 november 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.