Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Jonge ondernemers: eigen boek schrijven

Jonge ondernemers: eigen boek schrijven

Door Anouk

Waarschijnlijk schrijf jij voor school wel eens een boekverslag of een essay. Best veel werk en ook een hele kunst, maar misschien vind je het wel hartstikke leuk om te doen. Er zijn jongeren die dat zo leuk vinden, dat ze er meer mee doen. Die schrijven bijvoorbeeld voor de schoolkrant of bloggen voor Scholieren.com. Leeuw van Moerkerken (17) ging nog een stapje verder en brengt binnenkort zijn eerste boek, Kapotspelen, uit.

Nieuw: een tweede editie van de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Een jeugdig leven

Kapotspelen gaat over Kat, een jongen van zestien. Zijn vader heeft kanker. Zelf leeft hij een hectisch leven vol drugs, feesten, meisjes en vriendschap,” legt Leeuw uit, als ik naar de inhoud van het boek vraag. “Het is niet autobiografisch hoor, maar ik probeer wel een tijdbeeld te schetsen van het leven dat veel jongeren in Amsterdam nu leiden. In Kapotspelen komt ook naar voren hoe een jongere omgaat met een chronisch zieke vader."

Afmaken

“Ik heb altijd al een beetje verhalen geschreven, maar echt op de manier schrijven zoals ik nu doe, daar ben ik mee begonnen in 2014,” vertelt Leeuw. “Sindsdien begin ik niet maar aan losse flarden, maar schrijf ik ook echt naar het einde toe. Ik maak nu schrijfprojecten echt af, dat was daarvoor wel anders, haha.” Aan Kapotspelen is Leeuw dan ook al een tijdje bezig. “Vanaf 27 februari ben ik echt aan het boek gaan schrijven. Het moment was daar. Ik had alles uitgedacht en ik dacht: nu kan ik echt beginnen.”

“Ik heb voor Kapotspelen al eerder een boek geschreven, in hetzelfde genre, maar in het vorige boek kwam het thema vriendschap weinig voor. In dit boek wilde ik die vriendschap belangrijker maken. Ook wilde ik de meisjes in het boek wat meer uitdiepen. Toen ik aan het eerste boek begon was eigenlijk alleen de hoofdpersoon echt uitgediept. Dat is in het tweede boek wel anders. Alle karakters hebben echt een diepere laag. Over dat eerste boek was ik uiteindelijk ook niet echt tevreden eigenlijk, die is dus ook nooit uitgegeven." 

Eigen beheer

Leeuw heeft besloten Kapotspelen in eigen beheer uit te geven. “Ik had gewoon niet zo'n zin in al dat gezeik met uitgevers. Het is daarnaast ook heel moeilijk om daar tussen te komen en dat hele proces kan jaren duren.” Zijn boek komt vrij binnenkort uit. “Je kan 'm dan gewoon bestellen bij bol.com. Hopelijk staat hij er eind december op, perfect kerstcadeautje dus!”

"Ik heb het geluk dat mijn oma een bekende eindredactrice is. Zij helpt mij dus ontzettend met die kant van het hele proces. De cover moet nog ontworpen worden, maar dat gaat ook helemaal goed komen. En nu is het natuurlijk hopen dat iedereen 'm cadeau doet aan z'n tante of neefje voor kerst. Ik wilde het eigenlijk voornamelijk uitgeven omdat het gewoon tof is weet je, dat je dan een boek van jezelf in je handen kan houden."

Authentiek blijven

Of-'ie nog schrijftips heeft? Jawel, maar misschien een beetje controversieel: “Lees niet te veel boeken, dan blijf je origineel. En neem daarnaast ook geen tips aan van andere schrijvers. Je boek is van jou en iedere schrijver is anders, dus moet je het ook zelf uitzoeken. Blijf authentiek, dat is het belangrijkst.”

Gepubliceerd op 16 november 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.