Scholierensoap valt in de prijzen

Scholierensoap valt in de prijzen

Anouk

Vorige week wonnen Jurriaan Kamps en Daan Zeestraten de publieksprijs op het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS). Ze maakten met een groep vrienden op school de zesdelige soap 'Terug naar Gister'. Ook wonnen ze de parenthical. Ik heb geen idee wat dat is.

L'histoire du film

Vorig jaar had een klasgenootje van Jurriaan en Daan, een soap als onderwerp voor zijn profielwerkstuk. Jurriaan, Daan en nog wat vrienden besloten om er samen ook echt wat van te maken. "Ik vond het idee om een soap te maken eerst eigenlijk niets," zegt regisseur Jurriaan. "Te cliché en ik wilde origineel zijn. Toch heb ik eraan meegewerkt en toen er positieve reacties op kwamen, zijn we ermee door gegaan." Na twee seizoenen van ieder drie afleveringen staat het project op een laag pitje. "We zitten nu ook in ons examenjaar," zegt scenarioschrijver Daan.

De leukste

De soap is niet speciaal voor het NFFS gemaakt, maar Jurriaan had erover gehoord en het leek hen wel leuk om zich in te schrijven. "We hebben de prijs waar we op in hadden gezet niet gewonnen, maar op de parenthical en de publieksprijs zijn we ook heel trots. Het was heel bijzonder," zegt Jurriaan. "De publieksprijs is toch wel de  leukste prijs als ik kiezen moet, een soap draait uiteindelijk om het publiek die het goed vinden moet," voegt Daan toe. Ze waren allebei heel blij verrast over de vele stemmen die ‘Terug naar Gister’ kreeg.

Teamwerk

"De acteurs uit seizoen één zijn onze vrienden," verklaart Daan. "Voor seizoen twee (online te zien) hebben we wel audities gehouden en sommige personages uit seizoen één zijn erin teruggekomen," zegt Jurriaan. Ook het team achter de schermen groeide. De spullen had Jurriaan zelf ook al, want hij wil zelf ook graag wat in de filmindustrie gaan doen. Daan weet nog niet zo goed wat hij wil en struint momenteel de open dagen af.

Maar wat de nabije toekomst betreft: in december mogen ze naar Pyrgos, Griekenland om bij het internationale jongeren filmfestival Camera Zizanio mee te dingen naar de prijzen.

PS.

"'Parenthical' is een term uit de filmwereld. In een filmscenario staat niet alleen de tekst geschreven wat een personage zegt, maar vaak staat tussen haakjes ook omschreven wat het personage gelijktijdig doet.  Dit is de parenthical. Tekst en parenthical kunnen met elkaar in tegenspraak zijn en geven daarmee verdieping aan een scene."

Gepubliceerd op 29 september 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

''Daan Zeestrate'' heet in het echte leven gewoon Daan Zeestraten. Daarnaast heeft TNG volgens mij 3 afleveringen dit seizoen gemaakt.

14 jaar geleden

S.

S.

@Bauke: thanks. Die 'zesdelige' is gebaseerd op 2 seizoenen X drie afleveringen.

14 jaar geleden

J.

J.

Show, don't tell.

14 jaar geleden

J.

J.

Wat een nietszeggend artikel. Er staan ontzettend veel onzekere dingen in. Als je van iets niet weet wat het is, of van iets niet zeker weet of het komt, dan heeft het weinig nieuwswaarde. Dus dan kan je het artikel net zo goed niet plaatsen.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.