Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gay, hetero of geen idee, het is oké

Gay, hetero of geen idee, het is oké

Hetero, homo, lesbisch, biseksueel, aseksueel en ga zo maar door; er bestaan honderden seksualiteiten. Deze week is het Asexuality Awareness week, de week om aseksualiteit bekender en bespreekbaarder te maken. Daarom stond dit artikel online, een interview met een zestienjarig meisje dat zichzelf identificeert als aseksueel. Ik herkende me heel erg in het artikel, al denk ik niet dat ik aseksueel ben. Maar eigenlijk heb ik geen idee wat ik dan wel ben.

Het lijkt soms alleen maar over liefde en verliefd zijn te gaan: in Whatsapp-groepen worden crushes besproken, tijdens de pauze staan mensen elkaar af te lebberen en bij elke verjaardag vragen mensen wanneer je nou "ein-de-lijk met een vriendje thuis komt". Ik haalde altijd wat verlegen mijn schouders op en heb ook nooit een crush gehad, ik ben daar echt (nog) helemaal niet mee bezig.

Niet de enige

Ik dacht altijd dat dat best wel raar was om nog nooit een relatie te hebben gehad of niet te weten op welk geslacht je überhaupt valt. Toch blijkt dat best wel mee te vallen. De laatste paar weken heb ik het er met een paar mensen over gehad, en de meeste herkenden dit wel. Zo vertelde iemand me dat hij pas 21 was toen hij zeker wist dat hij hetero was. Een ander vertelde dat ze er ook nog niet helemaal uit is, terwijl ze midden twintig is. Ik vond het heel erg fijn om te horen dat ik niet anders was dan anderen. Iedereen wil wel uniek zijn, maar apart is vaak wel een stap te ver.

Hoewel er dus best wel mensen zijn die hiermee strugglen, veronderstellen mensen vaak toch dat je er al uit bent. Als je in een beetje ruimdenkend gezelschap bent, wordt er vaak na de vraag "Heb je al een vriendje" ook nog wel gevraagd of je misschien een vriendinnetje hebt, maar daar blijft het dan ook bij. De enige die ik er ooit publiekelijk over hoorde is vlogger Jiami, die het heel kort benoemde in ‘een video voor mijn kinderen’. Ze vertelde aan die kinderen dat ze nog niet wist of zij later een man of een vrouw als tweede ouder hadden. Ze deed alsof dat best normaal is, en dat is het dus eigenlijk ook.

Niet weten

Seksualiteit is volgens mij iets heel erg ingewikkelds. Het is niet iets waar je na een testje helemaal uit bent (hoe ideaal zou dat zijn), en volgens mij ook niet iets wat vaststaat. Ik denk niet dat je het zelf kan veranderen, maar wel dat het kan veranderen. Je kan er dus zelf niet veel aan doen, maar als je nu altijd vriendjes hebt gehad zou het alsnog best kunnen dat je over een paar jaar meisjes ook leuk vindt. Je kunt stempels (die je jezelf geeft of door anderen krijgt opgeplakt) best vervangen, en dat is oké. Maar het nog niet weten, dat mag ook nog best even duren. Ik ben per slot van rekening pas 17.

Gepubliceerd op 26 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.