Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een kennismaking met Spoken Word

Een kennismaking met Spoken Word

De spreker stapt het podium op. Hij zet de microfoon op de juiste hoogte, glimlacht naar het publiek. De jongeman schraapt zijn keel en begint te spreken. Vurig vertelt hij anekdotes vol geinige woordspelingen die het publiek doen lachen. Maar hij verkondigt ook sterke boodschappen, waardoor mensen kritischer gaan nadenken. Dit fantastische optreden hoort bij  een opkomende kunstvorm in Nederland: Spoken Word. 

Spoken Word? Wat is dat dan precies? Denk je nu waarschijnlijk. Het is een kunstvorm waarbij de woordkunstenaar zijn teksten voordraagt. Spoken Word is de kruising tussen literatuur en podiumkunsten. Want het draait zowel om de tekst, als de manier waarop de woorden aan het publiek worden vertolkt. Zo is de literatuur van de maker toegankelijker voor het publiek, omdat ze de woorden daadwerkelijk horen, zien en zelfs vóelen. 

Entertainment

Spoken Word is een verademing voor de taalliefhebber die niet alleen maar wil lezen, maar zich ook in een veel grotere vorm wil laten entertainen door taal. Taal lééft op het podium, omdat de spreker de nodige stiltes, handgebaren en klemtonen gebruikt om je te raken. Zeker als ze in het Nederlands je iets vertellen, lijken de woorden voor jou bestemd te zijn. En als de spreker de juiste dosis humor toepast, ontstaan er in de zaal gezellige lachsalvo's die nog lang blijven nagalmen. 

Dromen, idealen, angsten

Net zoals beroemde singer-songwriters zingen over hun zelf meegemaakte liefdesverdriet, zo vertellen de sprekers ook over hun eigen dromen, idealen en angsten.  Zo spreken de woordkunstenaars hun meningen uit over maatschappelijke thema's zoals vluchtelingen en de politiek, waar jij je in kan vinden of juist niet. Of over hun anekdotes van vroeger, hun angst van nu of simpelweg een feestje van een week geleden. De woordkunstenaars zijn vaak jonge mensen, die een verhaal vertellen waarin we onszelf en de wereld om ons heen even vanaf een afstandje bekijken. 

Het publiek luistert aandachtig naar de voordracht

Variatie

Eén ding is me opgevallen tijdens mijn bezoeken aan de Spoken Word avonden:  het barst er van variatie. Zo heb ik bijvoorbeeld de  bekende Instagram-dichter Derek Otte live gezien die met zijn ogenschijnlijke simpele gedichten toch een bredere boodschap weet over te brengen. Voetbalster Anne Bosveld die vol vuur thema's als liefde en vriendschap behandelt. Maar er zijn ook artiesten uit de hiphop scène zoals Typhoon of Akwasi die een rappend, flowend tintje aan hun teksten meegeven. En je hebt ook nieuwe gezichten zoals oud-blogger Lotte Kok die fantastisch spreekt over walvissen

Laagdrempelig

Je hoeft niet elke dag met je neus in de boeken te zitten om te kunnen genieten van Spoken Word. Het is juist leuk als je wordt verrast door de mogelijkheden van taal die een spreker verwoord. In het publiek zitten vaak studenten, of nét iets oudere taalliefhebbers, maar er zijn zeker ook scholieren te vinden zoals ikzelf. Ga naar een Spoken Word evenement, want je moet het ervaren hebben. De kosten voor een avondje Spoken Word zijn meestal nog lager dan een bioscoopkaartje, dus waarom niet? Hier vind je een lijstje om Spoken Word evenementen te vinden. Ik hoop dat je na je bezoek niet meer uitgesproken over Spoken Word raakt. 

Gepubliceerd op 10 april 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.