Na je examens.. het leger in!

Na je examens.. het leger in!

KimR

Goed opletten.. de veldmaarschalk geeft me instructies..

De zomer leek voorbij te vliegen en dat was ook zo. Scholen zijn weer begonnen en het is over met dagenlang niksen; aan het werk! Sommigen kiezen alleen niet voor economie of verzorging, maar gaan het leger in..

Omdat het hier op scholieren.com draait om scholieren en daarmee de opleiding (ja, echt waar!) wilden we eens wat anders laten zien. Ik ging met pasgelakte nageltjes een dagje soldaatje spelen.

Koninklijke Militaire Academie

Daar sta je dan, met je goeie gedrag.
Als ik en een vriendin aankomen op het Kasteelplein in Breda waar de
KMA gevestigd is, zien we al veel jongeren in camouflagepakken en baretten fietsen. Een beetje onder de indruk gaan we via de grote deur naar binnen, waar we gelukkig niet met 100x opdrukken maar met een kop thee onthaald worden.

Kijken op het kamp

Even later zitten we in de auto met de luitenant, onderweg naar een kamp waar de cadetten (de nieuwe studenten) hun bivak hebben. Als we er aankomen zien we al groepen jongens en meisjes (leeftijd 18-29) oefeningen doen en rondmarcheren op het terrein. In een grote tent wordt onze legerkennis even flink bijgespijkerd waarna een rondleiding volgt. We krijgen kijkjes in de tenten en de rest van kamp waarna we in de eetzaal tijdens de lunch de tijd krijgen om wat studenten wat vragen te stellen. We spraken met Olaf (25), Carlo (18) en Liesbeth (29).

Heb je hiervEn mars! Of zo.oor gekozen omdat je echt voor Nederland wilt vechten of omdat je voor jezelf geïnteresseerd was in de opleiding?
"Je moet het voor jezelf wel willen, anders kom je er natuurlijk niet. Dat je voor Nederland vecht is een aspect wat er automatisch bijkomt, maar daar kies je natuurlijk ook voor als je voor de opleiding kiest."

Hoe zie jij je toekomst?
"Moeilijke vraag.. het is namelijk niet erg duidelijk wat je in de toekomst kunt verwachten. Je weet nooit precies wanneer en of je uitgezonden gaat worden, dus dat is erg onzeker. Je tekent wel een contract voor een bepaalde tijd dus dat weet je wel."

Hoe denk jij over meiden in het leger?
Olaf en Carlo: "Ze zijn fysiek en mentaal heel sterk dus ze kunnen makkelijk met de jongens mee. Het is voor ons dus wat dat betreft geen verschil."

Waarom zijn er nog steeds meer mannen?
"Het is nog steeds een mannenwereld en dat zal het altijd wel blijven. Je moet als meisje niet bang zijn om je nagels te breken of om om te kleden waar een jongen bij staat. Veel meisjes willen dat niet."

Veldoefeningen en camouflage-jeeps

Kijk, dit is duidelijk niet echt Afghanistan anders worden we zo zonder camouflage of helm natuurlijk direct doodgeschoten.
Na de lunch mochten we achterin een legerjeep heel stoer door het bos crossen naar een groep cadetten die op de heide veldoefeningen deden. We hebben meegelopen, met een wapen in ons handen gestaan en ons voor een dag een échte militair gevoeld. En weet je wat? Alle gebroken nagels zijn het dubbel en dwars waard.

Gepubliceerd op 15 september 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

J.

J.

Ik vind het wel O.K als er vrouwen in het leger zitten, mits ze fysiek subliem zijn en bovendien niet gauw bang van iets. Zo denk ik er ook over bij vrouwen bij de politie.

Waar ik alleen wel tegen ben, is dat constante gepush van meer vrouwen willen. Als vrouwen graag in het leger willen, kiezen ze daar zelf wel voor, je moet ze niet bevoordelen tegenover mannen, net zoals je dat ook niet andersom moet doen.

14 jaar geleden

G.

G.

Wauw, echt leuk om te lezen. Wat zijn nou de voordelen van het leger in gaan? Volgens mij loop je alleen maar risico.

14 jaar geleden

R.

R.

vet zeg

laters

14 jaar geleden

M.

M.

Wat gaaf dat jullie hebben meegelopen! Wat denk jij, zullen er in de toekomst meer meiden in het leger komen?

14 jaar geleden

A.

A.

Ik denk dat het inderdaad een mannenwereld zal blijven, vele meisjes vinden het 1. ook helemaal niets om het leger te dien en 2. zijn meestal inderdaad mode tutjes.

14 jaar geleden

H.

H.

heey ben jij niet dat meisje die zo'n goede film had gemaakt.:P

14 jaar geleden

H.

H.

Wie o wie kan me helpen aan het boek :
De reis van de dwerg ,
auteur : Henny Fortuin

14 jaar geleden

G.

G.

ik denk dat het niet bepaald mode tutjes zijn, maar het is toch ook niet echt een fijn idee dat je uitgezonden kan worden en er weet ik veel 40% kans is dat je niet levend thuis kom

14 jaar geleden

P.

P.

`Hahah ik zou die meisjes leren bewegen in bed !!!

14 jaar geleden

P.

P.

Ik vind het wel mooi dat in ieder geval dat andere mensen ook interesse tonen in Defensie. Maar als je dat doet zorg er dan wel voor dat je weet waar je het over gaat hebben, en niet maar wat zegt wat je zinnig lijkt.

Zo is het DE KMA, en niet HET KMA. Je zegt namelijk DE Koninklijke Militaire Academie, en niet HET.

Daarnaast worden alle 'studenten' die de opleiding op de KMA volgen cadetten genoemd. Het is niet zo dat alleen de personen die nog in hun ALO zitten alleen cadetten worden genoemd. De KMA heeft niet voor niets een Cadettencorps.

En je noemt personen vanaf achttien jaar en ouder niet meer jongens of meisjes. Op die leeftijd mag je gerust mannen en vrouwen zeggen.

Maar toch leuk dat jullie tenminste de moeite doen om een kijkje te nemen binnen de Landmacht en haar onderdelen, en niet zo als vele onwetende vanaf een afstand het hele apparaat en haar personeel afkankert.

Met hoogachtende groet,

Pleun

14 jaar geleden

P.

P.

hoezo vrouwen moeten fysiek subliem zijn etc.?
als ze niet serk genoeg zijn komen ze sowieso niet door de keuring

14 jaar geleden

M.

M.

@pleun: wat klink jij als een zeiksnor zeg.

14 jaar geleden

I.

I.

lijkt me wel leuk om een keer mee te maken ik heb ze zelf een keer gezien met de vierdaagse en ze hebben mijn wereldje helemaal verandert. maar ik zag ze een tijdje terug ook militairen op de vliegbassis in volkel en nu ik aan het typen ben hoor ik boven mijn hoofd ook een heleboel militairen vliegtuigen vliegen. en een tijdje terug heb ik ze ook nog gezien in de mortel, bakel, venhorst en omstreken.

14 jaar geleden

S.

S.

Ilse, woon jij op een kazerne? Is je stad in oorlog met omliggende dorpen? Zijn de Belgen binnengevallen? Wat is er aan de hand? Ze zitten overal?!

14 jaar geleden

C.

C.

ik zie dat jaqs vriend het verhaal van weg uit de peel laat zien hoe vroeger in het echt eruit zag!!!!!!!!!

14 jaar geleden

L.

L.

ik wil als meisje ook graag in het leger al zou ik niet weten waarom dat niet zou kunnen.
ik denk wel dat het altijd een mannenwereldje blijft want snap dat veel meisjes/vrouwen dat niet willen omdat je later misschien wel een man en kinderen hebt en dan is het niet fijn om uitgezonden te worden ver weg van je man en je kinderen en dat je niet met 100% zekerheid kan zeggen dat je levend terug komt.
maar er zijn wel vrouwen die het wel willen en daar heb ik respect voor.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.