Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wie zijn die Youtube-docenten eigenlijk?

Wie zijn die Youtube-docenten eigenlijk?

Ze zijn al bijna niet meer weg te denken op YouTube: leraren die hun lesstof online nog eens rustig uitleggen. Op Scholieren.com en in jongerenkrant 7Days vertelt voortaan elke week een scholier welke digidocent jou aan een dikke voldoende kan helpen. Maar eh... wie zijn die digidocenten eigenlijk? We interviewden er drie.​

Naam: Frank Bosma
Kanaal: Economie Academy
Vak: economie 
Views: 1,5 miljoen 

Frank Bosma, beter bekend als Frank Economie, startte zijn kanaal in 2012 met dank aan YouTube-leraar en inspiratiebron Jelmer Evers. "In een video vertelde hij hoe hij YouTube toepast in zijn lessen. Mijn leerlingen werkten al met laptops, dus ik besloot een video te maken waarin ik een toets besprak. Dat sloeg aan en ik begon moeilijke onderwerpen als maximale winst te behandelen. Een halfjaar later zat ik al aan de dertigduizend views."

In één keer goed
De video’s van Economie Academy zijn populair vanwege de duidelijke uitleg, denkt Frank. "Als je een onderwerp uitlegt, moet je dat in één keer goed en compleet doen. Dat kan in een video: je kunt ook stukjes ervan bekijken. Ik ben al tien jaar docent dus ik weet wat ik moet vertellen."

Niet alle YouTube-leraren gaan op dezelfde manier aan de slag, maar volgens Frank is dat juist goed: "De ene leerling houdt van serieuze lesvideo’s, maar de ander wil juist iets luchtigs met grappen. Het belangrijkste is dat de inhoud klopt en de leerling ervan leert."

Examentraining
De digidocent is door het succes van zijn filmpjes ook een (betaalde) video-examentraining gestart. "Het viel me op dat examenkandidaten vaak veel te laat beginnen met leren. Daarom heb ik met behulp van de syllabus economie een training gemaakt. Je kunt op Economie-academy.nl alle onderwerpen voor het examen vinden met de link naar de uitlegvideo’s erbij. Hiermee kun je op je eigen tempo en op je eigen manier leren."

Bang dat YouTube-video’s ooit zijn echte lessen gaan vervangen, is Frank niet. "Vergelijk het met online daten: dat zal het echte daten ook nooit vervangen. Het is enkel een nieuwe manier om iets te doen."

Naam: Arnoud Kuijpers
Kanaal: MrArnoud18 
Vak: Nederlands
Views: 1,8 miljoen

Het kanaal MrArnoud18 is opgericht uit frustratie. "Ik dacht altijd: hoe kan het dat iedere docent elk jaar alles opnieuw moet uitleggen aan steeds een andere klas? Dat moet toch beter kunnen? Daarom begon ik in 2011 met het maken van uitlegvideo’s. Vroeger kon ik in een volle klas de individuele leerling niet zo goed helpen als ik wilde. Nu raad ik een leerling aan een video van me te kijken als hij moeite heeft met een onderwerp."

Beschamend
Daarvoor moest hij wel filmpjes leren maken, wat niet zonder slag of stoot ging. "Als ik mijn eerste video terugkijk, schaam ik me dood voor de kwaliteit ervan. Door dat ik leerlingen om hun mening vroeg, werden de filmpjes steeds iets beter. Tutorials kijken en gewoon dingen uitproberen hielp ook. Scholieren moeten een vak leren, maar docenten moeten dat ook."

Kuijpers’ leerlingen moeten zijn video’s kijken als huiswerk, maar dat is nooit het enige. "Ik stuur ze altijd vragen mee die ze tijdens het kijken moeten beantwoorden. Die antwoorden bespreek ik in de les. De lessen zelf blijven belangrijk voor de opdrachten. YouTube is puur de eerste kennisoverdracht." Als hij er andere leraren over vertelt, reageren die enthousiast. "Maar door tijdgebrek doen ze het vaak niet zelf. Jammer, want het is een mooie en nieuwe manier van lesgeven."

Beledigingen
De reacties op zijn video’s zijn volgens Kuijpers overweldigend. "Je wilt niet weten hoeveel reacties ik per week krijg van leerlingen die vertellen dat ze een examen hebben gehaald dankzij mijn video. Ik neem dat met een korreltje zout, maar het is een compliment. Beledigende reacties vind ik altijd wel grappig: dat mensen daar echt moeite voor nemen."

Naam: Sieger Kooij
Kanaal: Scheikundelessen
Vak: scheikunde
Views: 6,4 miljoen

Kooij, een van de beroemdste YouTube-leraren van Nederland, verscheen in 2016 voor het eerst op het videokanaal. "Ik keek zelf al golftutorials en kreeg het idee mijn lessen op internet te plaatsen. Mijn leerlingen waren blij met de uitleg en kort daarna volgden ook jongeren van andere scholen. Toen liep het aantal views snel op."

Nobelprijs
De comments zijn lovend, vertelt hij enthousiast. "Ik krijg serieuze reacties als 'U legt beter uit dan mijn leraar', maar er was ook bijvoorbeeld iemand die zei dat ik de Nobelprijs moet krijgen. Ongelooflijk toch?" De bètadocent zet zijn video’s niet alleen online voor scholieren die blokken voor een toets, maar maakt ze onderdeel van de les.

"De taak van een leraar is leerlingen enthousiast te krijgen voor een vak. Vaak staat hij voor de klas en legt hij uit, maar volgens onderzoek is dat niet de beste manier om les te geven. Leerlingen moeten juist zelf leren en docenten moeten vooral structuur bieden: vragen beantwoorden bijvoorbeeld. Dankzij de video’s kan ik me bezighouden met individuele leerlingen."

Booming
Net als Frank Bosma is Kooij een kanaal voor examentraining aan het opzetten. "Examentraining is booming business. Leerlingen betalen een smak geld om binnen één dag een jaar aan stof te leren. Dat werkt niet optimaal. Daarom wil ik zelf een trainingsprogramma met video’s maken. Als je als leerling de stof vaker leert, ben je veel beter voorbereid."

Heb je zelf een favoriete YouTube-leraar die je iedereen kan aanraden? Tip 'm bij 7Days en Scholieren.com! Stuur een mail met daarin je naam, leeftijd en favoriete leskanaal naar renske@scholieren.com. Is de docent nog niet aan bod gekomen, dan leggen we uit hoe je er het beste een stukje over kunt schrijven. Geen zin om dat zelf te doen? We kunnen je ook even kort telefonisch interviewen.

Gepubliceerd op 19 september 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.