Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gay Pride: over the top of hard nodig?

Gay Pride: over the top of hard nodig?

Vandaag worden in Amsterdam de regenboogvlagen weer uitgehangen, want de jaarlijkse Canal Parade vindt weer plaats. Een beroemd evenement dat wel behoorlijk over de top kan zijn. Wat vinden de Nederlandse jongeren eigenlijk van dit roze feest? Ik vroeg een paar homo- én heteroseksuele jongeren om hun mening.

Geena (16) vindt de Gay Pride een leuk feest dat je van verschillende kanten moet bekijken: "Ik vind de Gay Pride een goed evenement omdat het toch een soort feestelijke demonstratie voor homo- en transrechten is. Al dat roze en glitters geeft het een unieke sfeer. De Gay Pride kan soms overdreven overkomen, zoals de boot met gigantische seksspeeltjes erop vorig jaar, maar dat maakt het juist uniek. Mensen komen ook voor het over de top-gebeuren. Stiekem vind ik dat het ook wel humor heeft, zo'n ontzettend foute boot."

Cicilia (16) is helemaal gek op de Gay Pride: "Het is naar mijn mening helemaal niet over the top: het is juist een supergezellig feestje voor hetero's én homo's. Zelf ben ik niet gay, maar ik zou zeker op een boot willen staan als ik het wel was. Ik zie om mij heen dat het ook geen verkeerd beeld geeft van homo- en transseksualiteit: het is juist een dag waarop zij zichzelf kunnen zijn en kunnen genieten. Iedereen geniet ervan: een feestje zonder gezeur, heerlijk toch?"

Lesley (17) is voorstander van de Gay Pride, maar zou er zelf nooit naartoe gaan: "Ik vind het goed dat de Gay Pride bestaat, maar het is niet echt iets voor mij. Het is sowieso al veel te druk daar: het is een soort toeristische attractie geworden en dat vind ik jammer. Op een boot staan lijkt me ook helemaal niets: iedereen ziet je en kijkt naar je. Ook vind ik dat er grenzen moeten zijn: een boot met een gigantische, opblaasbare penis vind ik te ver gaan. Het idee van plezier maken met elkaar vind ik erg leuk, maar niet zo massaal."

Zoë (15) ziet vooral het maatschappelijke aspect van de Gay Pride: "Totdat er echte gelijkheid tussen hetero's, homo's en transgenders is, denk ik dat dit een geweldig middel is om te laten zien dat je ongeacht je geaardheid of je geslacht, nog steeds een mens bent en rechten hebt. Ik denk ook dat de Gay Pride heel belangrijk is voor jongeren die zelf moeite hebben met hun geslachtsidentiteit of hun seksualiteit en zo zien dat er veel meer mensen zoals zij zijn. Het speelt een rol in zelf-acceptatie en om in te zien dat je trots mag zijn op iets dat je eerst lastig te accepteren vond."

Volgens Davina (17) is de Gay Pride hard nodig: "Homo- en transseksualiteit wordt nu in 2016 nog steeds niet volledig geaccepteerd. We vinden dat we heel tolerant zijn, maar waarom is de Gay Pride dan nog steeds zo bijzonder en groot? Dus ik vind het zeker een mooi evenement, de mensen die eraan meedoen voelen zich prettig, het brengt bewustzijn voor die mensen en ook wel respect. En het is nog gezellig ook."

 

Gepubliceerd op 6 augustus 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.