Sabine (14) heeft je hulp nodig

Sabine (14) heeft je hulp nodig

Door Hizir

Sabine Wortelboer (14) zit in 3 havo op het Segbroek College in Den Haag. Sabine heeft een agressieve en zeldzame tumor in haar hersenstam. Ze is een van de dertig kinderen wereldwijd die deze verschrikkelijke ziekte hebben. Omdat haar overlevingskansen in Nederland miniem zijn, wil ze naar een Amerikaanse dokter. Dat kost echter handenvol geld. Daarom is haar familie een crowdfunding-actie gestart. 

"Toen ik in de meivakantie hoorde dat ik een tumor heb, besefte ik het nog niet echt. Het landde eigenlijk pas 's avonds", vertelt Sabine. "Ik had al eigenlijk drie jaar lang last van heftige hoofdpijn. En het afgelopen jaar heb ik ook erg veel last gehad van allerlei andere klachten."

Sabine heeft stadium 4, de heftigste vorm van kanker die er bestaat. Ze is al een keer onder het mes geweest, waardoor dat monster deels is weggehaald. Na haar operatie, die de tumor deels weghaalde, had ze minder last van al die lichamelijke klachten. "Maar ik kon na die operatie natuurlijk niet meer alles doen, zoals zwemmen bijvoorbeeld." 

Ook naar school gaan was soms moeilijk. Door haar klachten miste Sabine sowieso al veel lessen, maar vanaf de meivakantie hoefde ze alleen nog maar naar school als ze daarvoor in staat was. "Ik vond dat erg fijn. En de school had gezegd dat ik in ieder geval over was naar 4 havo, dus dat was een zorg minder."

Burzynski Clinic

Sabine krijgt nu nog chemo in combinatie met bestraling, maar ze heeft niet veel vertrouwen in om in Nederland te kunnen genezen. Daarom heeft Sabines broer een filmpje met haar opgenomen, waarin de twee een oproep doen om haar te helpen door geld te storten. Sabine wil namelijk dolgraag naar de Burzynski Clinic in de Verenigde Staten.

"Bij dokter Burzynski is de slagingskans bij mijn vorm van kanker 65 procent, terwijl ik in de Nederlandse medische wereld een kans van 2 procent heb", zegt Sabine.

In het filmpje lijkt Sabine erg positief en kalm. "Ik ben eigenlijk meestal positief. Alleen word ik soms geraakt door slechte gedachten, die dan opeens opkomen, over wat er allemaal gebeurt en ik allemaal nog moet ondergaan en dan heb wel ik even een dipje."

Controles

Sabine weet nog niet wat er allemaal precies zal gebeuren in die kliniek. "Ik weet wel dat ik niet intern word opgenomen, maar ik moet wel de eerste drie weken dagelijks ter controle langs komen. En na een maand komen we weer naar Nederland."

Daarna zal Sabine één keer per maand ter controle en om de medicijnen aan te passen teruggaan naar die kliniek. Ze moet dus al die keren op en neer vliegen naar Amerika. "Ik ben niet echt bang voor de behandeling. Ik heb meer angst voor ná de behandelingen: of het heeft gewerkt of niet."

Crowdfunding-actie

Omdat de behandelingen in Amerika erg duur zijn, heeft Sabine behoorlijk veel geld nodig. "Eigenlijk begrijp ik het wel dat het zo duur is, omdat die dokter zelf zijn medicijnen maakt en daarvoor heeft hij natuurlijk geld nodig." Inmiddels hebben allerlei mensen - vrienden, kennissen, familieleden, de Youtuber King Alert en zijn fans en vele anderen, die voor Sabine onbekenden zijn - samen 90.000 euro gedoneerd.

"Ik had wel verwacht dat we zo'n bedrag zouden bereiken, maar niet in zo'n korte tijd. En als ik de reacties van de mensen lees die doneren, dan denk ik: ik ken je helemaal niet, maar het is zo aardig. Ik hoop echt dat nog meer mensen bereid zijn mij te helpen."

Hoop
In deze roerige tijd haalt Sabine hoop uit het feit dat deze kliniek veel betere resultaten bereikt. "Het is echt een groot verschil als je ziet hoeveel mensen genezen door die dokter." Na haar behandelingen wil Sabine weer gewoon naar school. "Ik heb een webcam gekregen en als ik me niet goed voel, dan kunnen ze die neerzetten in de klas, waardoor ik mee kan kijken", aldus de sterke en positieve Sabine.

Wil jij ervoor zorgen dat Sabine behandeld kan worden in de VS? Ga dan naar www.sabii.nu en doneer (of zorg ervoor dat je ouders dat doen)! 

Gepubliceerd op 8 juli 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.