Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Hier moet je op letten als je vintage gaat shoppen

Hier moet je op letten als je vintage gaat shoppen

Ze komen als paddenstoelen uit de grond: vintage-winkeltjes. Van dat ene unieke paar Adidasjes achterin de winkel tot die veelgebruikte t-shirts met gaten, we dragen het graag. Maar je moet goed zoeken om de jackpot te vinden. Waar moet je op letten als je vintage-kleding gaat kopen? 

Winkeltype

Er zijn ontzettend veel manieren om aan vintage kleding te komen. Je kan traditioneel naar een winkel in de stad (Negen Straatjes in Amsterdam bijvoorbeeld) gaan, shoppen op grote vlooienmarkten (IJ-hallen in Amsterdam) of naar pop-up winkels. Let vooral op Facebook-events met pop-up Vintage stores, zo nu en dan kan je al rolschaatsend vintage kleding shoppen. Naar traditionele (zaterdag)markten gaan kan vaak tegenvallen, meestal verkoopt men daar juist alleen nieuwe kleding. 

Prijs

Er zijn een paar manieren waarop winkels vintage kleding verkopen, de ene verkoopt het per stuk en de ander per kilo. Als je kleding per kilo gaat kopen, dan ben je met 'n t-shirtje vaak goedkoop uit. Maar ga je lederen jassen kopen, dan schiet de prijs vaak omhoog. Meestal ben je dan beter uit als je het ergens per stuk kan vinden. Echter, grote winkelketens als Urban Outfitters hebben vaak een duur prijskaartje. Probeer daarom voor de wat kleinere winkels te gaan als je op je geld wilt letten.

Kwaliteit

De meeste kleding die in de winkels ligt is nog van redelijke kwaliteit, maar blijf er goed op letten. Die ene trui mag er dan nog wel gaaf uitzien aan de buitenkant, trek je 'm binnenstebuiten dan zie je al wat garen loszitten. Kijk ook even in de zakken of zich daar geen gapende gaten in bevinden. En vlekken: die kunnen vaak moeilijk worden verwijderd. 

Geur

Kenmerkend aan iedere vintage-winkel is die ene geur. Geur van gebruikte kleding is voor de meeste mensen vaak een beetje onaangenaam. Laat je niet afschrikken door die geur, vaak verdwijnt de geur al na een wasbeurtje met een flinke scheut wasmiddel en wasverzachter. 

Internet

Koop vintage kleding vooral niet op internet. Je kan aan de hand van foto's moeilijk bepalen of iets je past en of het materiaal nog wel van goeie kwaliteit is. Vaak kan het kledingstuk iets zijn gekrompen door het vele wassen en drogen, zo kan een medium opeens een small zijn. En wat heb je nou aan een te kleine trui?

Laatste tip: geniet vooral van je aankoop! Je bent waarschijnlijk een van de weinige mensen op deze aardkloot die nog zo'n kledingstuk hebben. Je draagt toch een uniek kledingstuk!

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?