Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schrijftips van de meester

Schrijftips van de meester

Renate links, Rebecca rechts.Schrijfopdrachten. Help! Schrijfopdrachten in het Engels. Hellup!!

Renate den Bak (17), winnares van de BBC Writing Awards, to the rescue. Ik zocht haar op haar school in Utrecht op. Op haar schoolplein kwamen we tot de volgende ultieme schrijfhandleiding.

It kan not meer wrong gaan als je de volgende 8 tips in je ears knoopt.

1. Lees goed!

“Lees de opdracht goed door,” is haar eerste aanwijzing. Saai? Ja, maar ook erg handig. Bij een essay moet je bijvoorbeeld een duidelijke mening hebben voor je begint. Gaat het om een brief? Pak het voorbeeld erbij, dan heb je de helft van je opvulling al. Of is het een recensie? Kies dan dingen waar je verstand van hebt, zoals muziek of games, en waar je een goed oordeel over kunt geven.

2.Kies je stijl

Als je de dingen op een rijtje hebt,  is het volgens Renate tijd voor het kiezen van een stijl. Ga je voor harstikke formeel (“alomweledelgeachte professor”) of hou je ’t juist lekker los en kritisch? Wat je wil, zolang het bij de opdracht past én je je aan je keuze houdt.

3. Pakkend begin.

“Nu je weet waar je op afgerekend gaat worden,  wordt het tijd om je docent te pleasen. Bedenk daarom allereerst een pakkend begin.” Wat volgens Renate bijvoorbeeld werkt is een pakkende opsomming (zie deze inleiding), een scherpe observatie (“de geur van angst, de kans tot wraak - het nieuwe schooljaar is weer begonnen”) of een leuke, bijpassende anekdote. Wees niet bang om op te vallen!

4. Geraamte schetsen

Schrijf de opbouw uit. Renate noemt dit “het geraamte van het verhaal”. Dit kan je nog in het Nederlands doen. Hou het gewoon kort. Je plakt nog twee of drie argumenten aan je fascinerende inleiding vast. Daarna komt een conclusie, die de genoemde argumenten even samenvat. Je sluit af met een opvallende uitspraak, die liefst even verwijst naar de inleiding. Zo wordt het één geheel.

5. Niet te moeilijk

Dan nu de praktijk. Maak het jezelf niet te moeilijk, drukt Renate me op het hart. “Durf je zinnen kort te houden. Met Engels is dat onderwerp + werkwoord + lijdend voorwerp + de rest wat je wilt zeggen (waarom, hoe laat, waar). Geef maximaal één of twee extra bepalingen per zin, en begin dan gewoon opnieuw. Met dezelfde volgorde. Zo sluipen er minder gauw fouten in. Doe dit gedeelte niet eerst in het Nederlands, maar probeer het vanuit simpel Engels op te bouwen. Dat voorkomt vertaalfouten en ingewikkelde zinnen.”

6.Woordenboek

Hiermee zijn we er nog niet. “Als je het even niet weet, moet je onthouden dat je niet bang hoeft te zijn voor het woordenboek (interglot!), op papier dan wel op het internet. Je moet je eigen zinnen opbouwen. Helaas. Gelukkig kan je in het woordenboek, naast heel veel woorden, ook heel wat uitdrukkingen terugvinden.” Heb je dus het gevoel dat ‘spijkers op laag water zoeken’ misschien niet als 'nails in low water searchen' vertaald kan worden? Grijp – dat – woordenboek!

7. Spellingcontrole

Vervolgens raadt Renate me aan om een spellingscontrole te gebruiken. “Zet je instellingen in Word even op Engelstalig en check wat de aanwijzingen zijn. Misschien heb je iets over het hoofd gezien.”

8.Wegleggen

Tot slot wil ze me nog een belangrijke laatste opmerking meegeven. “Laat het een paar dagen rusten. Kijk dan nog een keer. Is de opbouw logisch? Begrijp je nog wat er staat? Zijn je argumenten overtuigend? Is het één geheel? Bij de BBC Awards heb ik daar veel aan gehad. Na een paar dagen kun je namelijk met een frisse blik heel wat foutjes ontdekken.”

Dan is nu de martelgang eindelijk voorbij! Naam erboven, klas erbij en inleveren die handel. Het is tijd voor een kop koffie en een flink stuk chocola. Je verdient het.

Gepubliceerd op 12 december 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

Interglot :D

13 jaar geleden

K.

K.

Leuke foto! Ik wil ook zo'n vette beker winnen.

13 jaar geleden

L.

L.

huh? ''Ik zocht haar op haar school in Utrecht op. ''

13 jaar geleden

D.

D.

Schrijftips, kun je dat planten?

13 jaar geleden

T.

T.

Handig!

13 jaar geleden

H.

H.

dat ,meisje Rebecca lijkt op sam van icarly(A)
trouwens goeie tipsss

13 jaar geleden

I.

I.

Volgens de BBC-site heet de schrijfster van dit artikel Rebecca Grootendorst. Ze heeft zelf ook meegedaan en zat op dezelfde school.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.