Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tolerantie kun je leren

Tolerantie kun je leren

Door Anouk

Het mooie aan een jaar in het buitenland is dat je heel veel verschillende soorten mensen leert kennen. Mensen met andere meningen, overtuigingen, rituelen en gebruiken. Mensen die compleet anders denken over letterlijk alles. Mensen die de wereld door een andere bril bekijken. Mensen die je beste vrienden worden. 

Anouk (16) woont voor een jaar in Digby, een piepklein dorpje in Canada, waar ze een jaar high school volgt. In haar blogs doet ze verslag van al haar Canadese avonturen, het verlangen naar broodjes kaas en sorry zeggen bij alles wat je doet.

Ik ben atheïstisch, net zoals het merendeel van mijn vrienden, en dat is in Nederland helemaal geen zeldzaamheid. Toen ik tijdens mijn uitwisselingsjaar in Canada in een dorp met twintig kerken terecht kwam, was dat dus wel even anders. Men schrikt er hier oprecht van als ze erachter komen dat ik niet in God geloof. En dan krijg je dus opmerkingen als: "Maar dan ga je naar de hel, toch?" Dat is best heftig als je, zoals ik, uit een wereld komt waarin  bijna iedereen jouw mening deelt. 

Neem nou bijvoorbeeld mijn beste vriend hier. Hij is 17, wacht met seks tot het huwelijk, is pro-life (en dus tegen abortus) en gelooft niet in de evolutietheorie. Ik ben precies het tegenovergestelde van dat. In alles. En toch gaan onze grootste ruzies over wat we als lunch zullen gaan eten. Natuurlijk zorgen onze verschillen af en toe voor verhitte discussies en momenten waarop we elkaar echt niet begrijpen, maar ik heb wel geleerd wat tolerantie écht is. 

Gymnasiumwereld

De blanke gymnasiumwereld waarin ik ben opgegroeid ziet tolerantie als het hebben van dezelfde linkse mening die zij heeft. Je bent tolerant zolang je niet vasthoudt aan een bepaalde God, zolang je vindt dat abortus een recht is. Maar tolerantie is niet atheïstisch zijn. Tolerantie is accepteren dat er ook mensen zijn die dat niet zijn, en hun mening accepteren. Ik moest naar de andere kant van de wereld verhuizen om dit te realiseren, maar ik besef me nu wel dat tolerantie echt mogelijk is, misschien alleen niet op de manier waarvan jij denkt dat het de juiste is. 

Echte tolerantie is al die meningen opzij zetten en gewoon heel hard met elkaar kunnen lachen. Ook om elkaars meningen, maar vooral ook om compleet andere dingen. Tolerantie is ook kunnen accepteren dat er mensen zijn die tolerantie zien als iets anders dan hoe jij het ziet. We kunnen zo veel van elkaar leren en we kunnen het zo leuk hebben met z'n allen, zolang we gewoon een beetje lief voor elkaar zijn. 

Gepubliceerd op 17 juni 2016

REACTIES

E.

E.

Wat een goed artikel! Ik hoop dat iedereen zich mag realiseren wat tolerantie echt is. :)

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.