Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Populairste straf onder docenten: je de klas uit sturen

Populairste straf onder docenten: je de klas uit sturen

Door Simon

Je uit de klas sturen als je te ver gaat: dat is de populairste straf onder leraren. Tweederde van alle docenten stuurt er wel eens een leerling uit. Maar of dat nou zin heeft?

Dagblad Trouw en de lerarenvakbond CNV Onderwijs hielden een enquete onder 850 docenten. Jonge en onervaren leraren sturen vaker iemand de klas uit, dan een echte rot in het vak. Maar leraren zijn er niet trots op als ze er een leerling uit hebben moeten sturen. Er rust een taboe op, zeggen een paar docenten zelfs. Is straffen een teken van onmacht?

Sommige docenten vinden het gewoon heel spannend om voor de klas te staan. Orthopedagoog Peter Teitler legt uit: "De grondhouding van veel leraren is 'strijd', die wordt ingegeven door angst: ’Als het maar lukt om orde te houden, als ik maar niet weggepest wordt’.”

Een leerling de klas uit sturen werkt meestal wel: het wordt rustiger in de klas. Maar soms voelt het helemaal niet als straf, en kan je gewoon in de gang naar je iPod luisteren.

Helpt het als een docent een klasgenoot wegstuurd? Wordt het er rustig van of verlies je het respect van de docent juist?

Gepubliceerd op 3 december 2010

REACTIES

R.

R.

Wij hebben 1 zon gast in de klas, als die eruit wordt gestuurd haald ik nog wel eens opgelucht adem!!

13 jaar geleden

T.

T.

Is eruitsturen een straf? Een docent bij ons stuurt een leerling eruit om rust in de klas te houden, en meestal niet om hem/haar te straffen.

13 jaar geleden

S.

S.

Goed punt. Het hangt natuurlijk ook af van hoe een docent zoiets uitlegt.

13 jaar geleden

R.

R.

bij ons moet je dan ook nog een rode kaart halen en dan moet je nog een keer het 10e uur terugkomen of corveeën o.i.d. dan is het wel wat erger dan gewoon eruit gestuurd worden en ff i-pod luisteren.
het zijn iig wel altidj dezelfde mensen die eruit vliegen.

13 jaar geleden

A.

A.

k heb zo'n leraar die echt altijd mensen eruit stuurt, laatst werd ik eruit gezet, en normaal moet je bij de receptie verwijderingsbrief halen dan, maar ik bleef achter de deur staan en binnen 5 minuten konden we gezellig met 11 mensen naar de receptie lopen, en vervolgens in de aula tmf kijken.
ouders zijn er vaak niet blij mee als k eruit word gezet, maar ik wordt liever verwijderd dan dat ik ruzie heb met zo'n oude kerstman

13 jaar geleden

J.

J.

SAAAAIIII xxx love you so mutsch ik wil bj je !

13 jaar geleden

P.

P.

Nice.

13 jaar geleden

P.

P.

Fijn, wist niet dat je gelijk reageert als je op 'Reageer!' klikt...

@Artanimation

Misschien zou je er niet blij mee moeten zijn, als je kijkt naar je Nederlands..

13 jaar geleden

L.

L.

haha, nou. als je er bij ons uitgestuurd wordt, mag je 2 uur nakomen --'
helpt wel dus.
alleen wordt er bij ons bijna niemand uitgestuurd..

13 jaar geleden

N.

N.

Wij hadden een leraar en die deed een wedstrijdje met andere leraren,
wie kan het meeste leerlingen uit de klas sturen.
bijna hele klas eruit en strafwerk > regelt de docent niet maar afdeling
ja, docent van ons had gewonnen 27 leeerlingen in 1 uur eruit.

(de hele klas)

EN WE DEDEN NIKS, maarja, zij wou winnen

12 jaar geleden

R.

R.

Ik merk dat bij mij op de <a href="https://www.instituutschreuder.nl">basisschool</a> het wel werkt, maar ik doe het liever niet. Vaak is het beter in gesprek te gaan met het kind en hem zijn fouten te laten inzien

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.