Drie jongeren vertellen over hun ramadan

Drie jongeren vertellen over hun ramadan

Door Hizir

De maand ramadan is weer aangebroken. Vele moslims vasten deze maand, waaronder een hoop scholieren. Daarom maakte ik al een lijstje met veelgestelde vragen over het vasten, maar iedereen beleeft deze periode natuurlijk op z'n eigen manier. Ik sprak daarom met drie vastende scholieren. 

Sporten én vasten

Hajar is 17 en zit bij het Regionaal Topsport Centrum Taekwondo. Dit jaar is ze zelfs Nederlands kampioen taekwondo geworden. Ondanks het feit dat Hajar meedoet aan de ramadan, traint ze nog steeds ongeveer negen uur per week. "Ik vind het niet zo lastig om de ramadan te combineren met sporten. Ik wil de top bereiken binnen taekwondo en om dat te kunnen doen moet je er alles voor over hebben. Dus of ik nou moet vasten of niet, ik train nog steeds." 

Hajar sport vooral ’s avonds, ongeveer een uur voor etenstijd is ze dan klaar met sporten. "Dat is het enige moment waarop ik het vasten echt zwaar vind. Ik heb dan erg veel dorst", vertelt ze. 

Het mooie aan deze maand vindt Hajar het feit dat ze gezamenlijk met het gezin eten. “Ik kom uit een druk gezin, waardoor wij niet vaak samen eten. Tijdens ramadan doen we dat wel en dat vind ik erg mooi. Bovendien denk je deze maand ook vaker na over dingen in het leven, bezoek je islamitische lezingen, de moskee enzovoorts. Het is een bijzondere periode."

De eerste keer vasten

Zondagavond, de dag voordat de ramadan begon, kwam ik in contact met Esmee (15). Esmee, die kortgeleden nog de kerk bezocht, doet dit jaar voor het eerst mee met de ramadan. Ze is officiel nog geen moslima, omdat ze de geloofsovertuiging niet heeft uitgesproken, maar ze vast deze maand, omdat ze "in shaa Allah moslima wil worden".  

“Ik houd me al een tijd bezig met de islam. Ik ga op vrijdag naar de moskee, krijg elke zondag les en leer erg veel van mijn islamitische vriendin”, vertelt Esmee. Alleen wisten haar ouders tot afgelopen zondagavond niets van haar interesse voor de islam. “Mijn ouders accepteren moslims wel, maar misschien het idee dat ik het word niet. Daar ben ik bang voor”, vertelde Esmee voordat ze naar huis ging om het nieuws te delen. 

Inmiddels zijn haar ouders op de hoogte. “Op het moment dat ik aan mijn moeder vertelde dat ik mee wilde doen aan de ramadan vroeg ze of ik me ook wilde bekeren. Toen werd ze boos. We kregen ruzie. Ze is het er niet mee eens, maar ze heeft het geaccepteerd dat ik deze maand vast. En daarna zien we wel verder”.

De eerste dagen van vasten zijn voor Esmee ‘nog wel te doen’, ondanks de droge keel die ze heeft van de dorst. Op het gebied van eten gaat het tot nu toe goed. “Om tien uur eet ik soms alleen thuis, omdat de rest dan al in bed ligt, en soms eet ik bij mijn Marokkaanse vriendin. Ik wissel het af." Verder wil Esmee tijdens de ramadan-periode vijf keer per dag bidden, iets dat ze tot nu toe nog niet deed. Ook hoopt ze haar eerste Arabische Koranverzen uit haar hoofd leren. 

Dadels en Marokkaanse soep

Tot slot sprak ik Ilias, die ook 17 is. Hij vast nu al drie jaar een maand tijdens ramadan. "In de avond eet ik altijd dadels en drink ik melk om het vasten te verbreken. Ook profeet Mohammed, vrede zij met hem, deed dat", vertelt hij. Deze maand drinkt Ilias - net als veel andere Marokkanen - ook veel Harira, Marokkaanse soep.

"Ik keek uit naar deze ramadan, zoals waarschijnlijk meer moslims", vertelt Ilias. Net als Hajar vindt Ilias het samenkomen met anderen erg fijn aan de ramadan. "Tot bezinning komen en jezelf leren kennen" zijn voor hem de mooiste aspecten van de vastentijd. "Deze maand ben ik extra bezig met godsdienst. Zo lees ik bijvoorbeeld meer uit de Koran, bid ik veel, enzovoorts. Dit is natuurlijk dé maand om dichter bij God te komen", zegt Ilias. “Maar ik kijk nu al erg uit naar het Suikerfeest; dat is een mooie en gezellige afsluiting van de ramadan. Dan komen we weer met de hele familie bij elkaar en eten we lekkere zoetigheden."

Gepubliceerd op 15 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.