Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Basiscursus ramadan

Basiscursus ramadan

Door Hizir

De maand van ramadan is sinds maandag weer aangebroken. En meteen stelden vele mensen - ook een aantal andere bloggers - vragen die elk jaar weer worden gesteld. Omdat ik inmiddels al een aantal ramadan-periodes heb meegemaakt, geef ik hieronder antwoord op alle meestgestelde vragen. Een soort basiscursus ramadan dus.

1. Wat is ramadan eigenlijk?

De ramadan vindt plaats van 6 juni tot 5 juli en is voor vele moslims – waaronder ik – de mooiste maand van het jaar. Het is de negende maand uit de islamitische kalender. Vele moslims kijken uit naar deze maand. In deze maand wordt er dertig dagen lang van zonsopgang tot zonsondergang door moslims niets gegeten en gedronken.

2. Zei je nou serieus een maand lang niets eten en drinken?!

Ja, van zonsopgang tot zonsondergang dus. Is niet echt iets moeilijks hoor. Soms heb je gewoon een beetje last van hoofdpijn en buikpijn en zo.

3. Maar waarom precies die maand dan?

Goede vraag! Kijk, in de Koran zegt Allah: “De maand Ramadaan is die, waarin de Koran als een richtsnoer voor de mensen werd nedergezonden en als duidelijke bewijzen van leiding en onderscheid (…)”. (Soerah al Baqarah 2:185). Dus het vasten in deze maand is verplicht. Daarnaast is het vasten naast de maand ramadan sterk aangeraden.

Omdat de islamitische kalender echte 'maan'-dagen gebruikt, zijn die maanden korter dan onze vastgestelde maanden. Er wordt naar de maan gekeken. Dus omdat de maan gezien was (in Saoedi-Arabië), begonnen moslims maandag met vasten. 

4. Oh. Wauw. Hoezo eigenlijk?

Omdat… ja, om heel veel redenen eigenlijk. Onder andere omdat het vasten een mentale en fysieke reiniging en zuivering is, het bewustzijn sterker wordt gemaakt en omdat het een strijd is tussen je lusten en je verstand/wilskracht.

5. Maar mag je ook geen water drinken?

Nope.

6. Ennuh… mag je ook geen…

Nee, dat ook niet.

7. Whuutt? Maar wat als het nou snikheet is? Kan je dan niet even een pauze nemen?

Nein. Van zonsopgang tot zonsondergang echt NIETS.

8. Wejow! Kan je ook niet stiekem thuis iets nemen? Broodje pindakaas met jam of zo? Of cornflakes?

“En Hij is met jullie, waar jullie je ook bevinden. En Allah is Alziend over wat jullie doen.” (Soerat al-Hadied: 4)

9. Hoe overleef jij dit dan?

Eerlijk gezegd gaat het best prima. Het is soms een beetje lastig, maar véél minder erg dan de meeste mensen denken. Het gewone leven gaat gewoon door; naar school gaan, buiten zijn met vrienden, blogs schrijven en een toetsweek hebben (volgende week bijvoorbeeld. URGH!). 

10. En na zonsondergang? Hoe gaat dat dan?

Dan gebeurt er niet veel. Eten, drinken, bidden, uitbuiken en dan naar bed om drie uur later weer op te staan om weer te eten.

9. Fijne ramadan nog.

Bedankt!

Gepubliceerd op 8 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Ramadan is gwn de beste maand van het hele jaar????

7 jaar geleden

H.

H.

Goed en duidelijk geschreven!

7 jaar geleden

T.

T.

Amazing! :)

7 jaar geleden

T.

T.

Goede info, Amazing!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.