Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Emoji: de nieuwe taal

Emoji: de nieuwe taal

Door Bram
80% van de mensen stuurt wel eens een emoji, zo ontdekte onderzoeker Lilian Stolk. Zelf stuurde ze ook best vaak een emoji, maar ze begon zich steeds meer af te vragen waarom ze de symbolen zo vaak gebruikte. Daarom besloot ze op onderzoek uit te gaan. Ik interviewde haar over het ontstaan van emoji, het gebruik ervan en de invloed die de smileys hebben op onze hersenen. 
 
Waarom wordt er gebruik gemaakt van emoji?
"Bij een normaal gesprek gebruik je naast woorden ook handgebaren en intonatie om een boodschap over te brengen. Wanneer je een bericht stuurt ontbreekt dit belangrijke deel. Een SMS bestaat namelijk alleen uit woorden en alfabetische tekens, wat vaak leidt tot miscommunicatie. Emoji worden dus eigenlijk gebruikt als oplossing voor het gebrek aan mogelijkheid tot emotionele uitdrukkingen."
 
Maakt het de boodschap dan echt altijd duidelijker?
"Nee, er zijn ook wel vaak misverstanden. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste emoji uit Japan komen. Japanners begrijpen de precieze boodschap van ieder symbool, terwijl iedere Nederlander er een eigen interpretatie aan geeft. Zo is er een emoji die een diepe buiging maakt. Toen ik mijn Nederlandse vrienden vroeg naar de betekenis van de emoji, gaven ze drie verschillende antwoorden. Het zijn gebaren die we hier niet kennen, maar daar heel gebruikelijk zijn."
 
Hoe zijn de emoji eigenlijk ontstaan?
"Emoji zijn in 1998 uitgevonden door de Japanse computertechnicus Shigetaka Kurita. In die tijd had je pas net telefoons en sms. Een sms'je kon uit 140 karakters bestaan. Het waren dus hele korte berichten waar je geld voor moest betalen. In Japan was dit een groot probleem, omdat het Japans een beeldende taal is en woorden vaak veel verschillende betekenissen hebben. Shigetaka werkte voor een telecom-bedrijf en werd door zijn baas gevraagd iets hierop te bedenken."
 
Wanneer zijn ze overgevlogen naar westerse landen?
"Dat was toen Steve Jobs de iPhone in Japan wilde introduceren. Eigenlijk was niemand geïnteresseerd in de iPhone, behalve één bedrijf. Zij hadden echter wel een voorwaarde voor Apple. Omdat de emoji al zo populair waren in Japan, moesten er ook emoji toegevoegd worden aan de iPhone. Sinds 2011 staan emoji echt standaard als een toetsenbord op mobiele telefoons en wordt het door iedereen gebruikt."
 
Waarom worden emoji niet in gewone teksten gebruikt?
"Ik denk dat het komt omdat het bij het sturen van berichten heel eenvoudig is om te doen. Je hoeft alleen maar één knopje in te drukken. Op je computer kan het ook wel, bijvoorbeeld als je een e-mail stuurt, maar dat zijn drie klikken meer. Het is alweer moeilijker en een stap verder. Ook zijn gewone teksten langer, waardoor je makkelijker in woorden je gevoel kan omschrijven, en minder persoonlijk. Berichtjes zijn korter en persoonlijker."
 
Waarom spreekt het vooral jongere mensen (zoals ik) aan? 
"Ik denk dat dat komt omdat het beelden zijn, en we steeds meer worden omgeven met beeld. Op internet wordt je vaak getrokken door beeld omdat je niet de concentratie hebt om iets heel lang te lezen. Ook heb je Snapchat, wat beelden maar heel even laat zien. Jongeren zijn getraind om snel beelden te scannen en er daarna pas dieper aandacht aan te geven. Emoji kan er een rol in spelen om beeld in tekst te laten komen, en misschien gaan we zelfs weer helemaal terug naar beeldtaal, zoals taal ooit begonnen is, met hiërogliefen. Emoji worden ook al gebruikt in reclamecampagnes om jongere mensen aan te trekken."
 
Wat heeft het gebruik van emoji voor 'n invloed op onze hersenen? Worden we er niet dommer van?
"Ik ben op dit moment bezig met een onderzoek waarin ik wetenschappers daarnaar wil gaan vragen. Ik ben benieuwd naar wat voor gevolg het heeft dat je je gevoelens uit via een druk op de knop, in plaats van dat je het met woorden omschrijft. Ik weet in ieder geval wel dat je creatiever wordt omdat er geen eenduidige betekenis is van de symbolen. Er is ook een Australisch onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat mensen op dezelfde manier reageren op een lachende smiley en een lachend gezicht."
 
Wil je meewerken aan Lilian's onderzoek over emoji's? Vul dan even haar enquête over jouw emoji-gebruik in. 
Gepubliceerd op 10 juni 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.