Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Roddelen leraren ook over scholieren?

Roddelen leraren ook over scholieren?

in opdracht van Helden voor de Klas

Ongetwijfeld heb je je weleens afgevraagd of leraren net zo over jullie roddelen in de lerarenkamer, als jij en je vrienden over hen. Of hoe leraren eigenlijk omgaan met leerlingen die ze bloedirritant vinden. Deze en andere 'ongemakkelijke' vragen stelt blogger Anne aan docente Eva Noom. Want wanneer Eva niet onder de lat staat op het voetbalveld, geeft ze wiskunde aan bovenbouwklassen op het vmbo.

Weten of jij een goede docent zou zijn? Maak hier de test! 

1. Wij, scholieren, hebben het vaak over onze docenten en dat is niet altijd even positief. Maar is dat andersom ook zo? Wordt er in de lerarenkamer geroddeld over leerlingen? 

"Dat valt wel mee. De lerarenkamer is dé plek om in de pauze even niet met leerlingen bezig te zijn en weekenden en vakanties zijn veelvoorkomende gespreksonderwerpen. Maar dat betekent absoluut niet dat er geen ruimte is voor leuke verhalen over klassen of leerlingen. Dingen als 'deze uit mijn klas heeft nu met die uit jouw klas' komen regelmatig voorbij." 

2. Docenten moeten op school het perfecte voorbeeld geven en doen soms alsof zij zich vroeger, als leerling, altijd braaf aan alle regeltjes hielden. Hoe was je zelf als middelbare scholier?

"Ik was zeker niet de perfecte leerling. Ik had gewoon andere prioriteiten dan school. Misschien ben ik daarom wel blijven zitten en gezakt voor mijn examens. Vroeger vond ik het irritant als docenten iets zeiden van mijn constante gepraat, maar nu merk ik hoe vervelend het voor een docent kan zijn."

3. Hoe ga je om met leerlingen die je stiekem heel vervelend vindt?

"De persoonlijkheid van leerlingen vind ik nooit vervelend, maar hun gedrag kan soms wel storend of irriterend zijn. Wanneer een leerling vervelend is of een irritante tic heeft, zet ik hem of haar achterin het lokaal. Zo pik ik het gedrag minder snel op en heb ik er meestal geen last meer van tijdens het lesgeven. Gelukkig is het grootste deel van mijn leerlingen helemaal niet vervelend, maar heel leuk." 

4. Liever gezellige leerlingen die slecht zijn in wiskunde of minder gezellige leerlingen met enorme wiskundeknobbels?

"Dan kies ik toch voor de gezellige leerlingen die iets minder goed zijn in wiskunde, omdat ik het heel belangrijk vind dat het leuk is in mijn klas. Juist voor degenen die minder goed zijn in mijn vak, vind ik het belangrijk dat ze met plezier naar de les komen en daar hopelijk toch wat opsteken. Het geeft veel voldoening als juist de leerlingen die minder goed zijn in wiskunde de stof beginnen te begrijpen."

5. Wat is de meest gekke reactie die je hebt gekregen als je vertelde dat je wiskundedocente bent?

"De standaardreactie die ik krijg wanneer ik vertel dat ik wiskunde geef, is 'Oh, wiskunde, daar was ik vroeger altijd zo slecht in'. Mensen vertellen altijd wat ze zelf vonden van mijn vak en 9 van de 10 keer is dat niet positief. Mensen die ik ken van vroeger zijn vooral altijd heel verbaasd en vertellen dat ze het eigenlijk helemaal niet bij mij hadden verwacht. Daarnaast was er laatst iemand die zij dat hij mij 'een te lief meisje' vond om wiskunde te geven." Gelukkig is gebleken dat ook 'een heel lief meisje' als Eva veel plezier kan hebben in het lesgeven. 

6. Liever lesgeven of meegaan op schoolreis/excursie?

"Dan kies ik toch voor de schoolreis. Je ziet dan hoe kinderen echt zijn, met openheid en humor. Je leert ze op een heel andere manier kennen. Hopelijk is dat andersom ook zo. Een heel stil meisje kwam lopend door een stad met allerlei scherpe opmerkingen. Ze bleek vol humor te zitten. Dat soort dingen vind ik heel waardevol en die persoonlijke band kan ik ook gebruiken tijdens het lesgeven. Zo'n week is heel vermoeiend, maar het is het absoluut waard." 

7. Wat vind je het leukste aan lesgeven?

"Het allerleukste vind ik de leerlingen. Mijn plezier in lesgeven komt voor een groot deel uit de leerlingen. Vooral op het vmbo vragen ze wat ze willen weten en zeggen ze wat ze denken. Dat is niet altijd subtiel, maar vaak wel leuk. Het persoonlijke contact met de leerlingen vind ik heel fijn. Mijn vak is meer dan wiskunde, het gaat ook om de band met leerlingen"

Wat blijkt? Docenten zijn ook gewoon mensen. Ze genieten van de schoolreisjes, houden van een beetje gezelligheid in de les en willen de sappige weetjes niet missen. Net leerlingen dus. 

Dit interview is gemaakt voor de campagne Helden voor de klas. Denk jij erover om ook leraar te worden in het basisonderwijs of op de middelbare school? Check of het bij jou past en doe de test op Heldenvoordeklas.nu

Gepubliceerd op 22 januari 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.