7 duurzame back-to-schooltips

7 duurzame back-to-schooltips

Door Lena

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het is toch echt zover: de zomervakantie heeft definitief plaatsgemaakt voor een nieuw schooljaar. Waar de één al voorbereid was voordat de vakantie überhaupt begon, gooit de ander op de eerste schooldag wat spullen in z'n tas. 

Wil je bij deze voorbereiding een steentje bijdragen aan een groene en schone wereld? Dan heb je misschien wat aan deze duurzame back-to-schooltips. 

1. Papier niet hier

Ben je al aan het nadenken over hoe je de rollen kaftpapier heelhuids van de winkel naar huis kan brengen? Als je voor een duurzamere optie gaat, hoeft dat niet. Er bestaan namelijk ook rekbare boekenkaften. Deze kun je - indien je er een beetje voorzichtig mee omgaat - ook de komende schooljaren gebruiken. Scheelt een hoop papier- én kaftgedoe!

2. Weg met de wegwerpzakjes

We kennen allemaal wel het scenario waarbij je na de vakantie onderin je schooltas een beschimmelde boterham in een plastic boterhamzakje terugvindt. Dat zal misschien niet te voorkomen zijn, maar dat boterhamzakje kan eigenlijk echt niet meer. Een broodtrommel is een duurzamere optie. Ben je echt gehecht aan je boterhamzakjes? Overweeg dan eens om een herbruikbaar zakje te kopen. Die kun je gewoon afwassen of even onder de kraan uitspoelen.  

3. Hergebruik schriften

Op het eind van mijn schooljaar zit ik altijd met een hoop halfgevulde schriften. De verleiding is groot om deze in te ruilen voor nieuwe, lege schriften. Maar is dat echt nodig? Als je gewoon een nieuw etiket op je schrift plakt, kun je ze net zo goed volschrijven. Je kunt ook overwegen om een klapper te kopen waarin je losse vellen papier stopt. Daarnaast verkopen sommige boekhandels uitwisbare schriften, waarbij je kunt uitwissen wat je geschreven hebt. Hartstikke handig als je niet wil worden herinnerd aan hoe moeilijk die ene wiskunde-opdracht was. 

4. Nieuw is niet altijd beter

Rits kapot? Plaatstekort? Gat erin? Als je op de middelbare school zit, is een stevige en ruime schooltas bijna net zo onmisbaar als je telefoon. Maar het is niet per se nodig om een nieuwe te kopen. Sommige tassenmerken repareren (gratis) de rits van je tas. Als je toch een andere nodig hebt, kun je eens op Marktplaats of in een tweedehands winkel kijken. Vaak zijn de tassen daar nog in goede staat. En het geld dat je ermee bespaart, kun je besteden aan… Nou ja, aan die telefoon bijvoorbeeld. 

5. Heb je het écht nodig?

Ik kan niet ontkennen dat ik regelmatig bezwijk onder alle meuk die winkels verkopen. Daarom heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik altijd even wacht voordat ik enthousiast mijn pinpas tevoorschijn tover. Als ik uiteindelijk besef dat het product daadwerkelijk praktisch is óf dat ik het waard vind om mijn geld eraan te besteden, kan ik altijd nog terug naar de winkel. Dus, vraag jezelf voordat je je geld op de toonbank legt eens af: heb ik die glitterpen/koalaknuffel/Barbie-etui nou écht nodig? 

6. Kantine-revolutie

Veel scholen bieden alleen maar tosti's, wafels, koeken en worstenbroodjes aan in hun kantine. Lekker, maar er bestaan duurzamere opties. Ga gewoon eens het gesprek aan met school. Waarom zijn er geen vegetarische worstenbroodjes? En waarom bieden ze geen plantaardige melk aan? Je kunt ze ook aanspreken op verspilling en de hoeveelheid plastic verpakkingen. Geef een paar goede argumenten en je zult zien dat ze je geen ongelijk kunnen geven. (Als je hoort: "Maar vegetarische worstenbroodjes zijn toch niet te pruimen?!", laat ze die dan eens blind proeven. Wedden dat het verschil echt niet zo groot is als ze denken).

7. Computer

Geen zin om schriften mee te sleuren? Dat snap ik wel. Vraag eens aan je school of het mogelijk is om op je computer je opdrachten te maken en in te leveren. Op sommige scholen is dit de norm, bij andere scholen moet je het vragen. En… als je goed bent in liegen, kun je tijdens een saaie natuurkundeles gewoon Tetris spelen op je computer. Dubbel winst. 

Gepubliceerd op 30 augustus 2023
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

REACTIES

Dina

Dina

Loving the broodtrommel

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.