Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zeven lifehacks voor fietsers

Zeven lifehacks voor fietsers

Als je regelmatig op de fiets zit, dan heb je er vast weleens mee te maken gekregen: fietsongemakken. Lege fietslampjes, lange saaie fietsritten, tegen een paal knallen terwijl je op telefoon kijkt of erger nog: fiets gejat. Wij verzamelden een aantal lifehacks om jouw fietsleed iets te verzachten.

1. Muziek luisteren op de fiets
Die lange saaie weg van school naar huis wil je niet in stilte afleggen. Muziek is onmisbaar. Maar je wilt óók niet overreden worden terwijl je het nieuwe nummer van Justin Bieber aan het playbacken bent. En die kans is best reëel, aangezien je met oortjes in het verkeer om je heen totaal niet hoort. De oplossing? Luister voortaan muziek via je rechteroor, dan hoor je het verkeer van links nog steeds aankomen. En je eigen valse stemgeluid als je pech hebt. 

2. Offline op je mobiel
Nog zo'n grote afleider: appen op de fiets. Of toch nog even die nieuwe Snapchat filter testen terwijl je stevig doortrapt. Voor je het weet knal je tegen een paal of een medefietser. Awkward. Met de app Fietsmodus blijf je offline in het verkeer en maak je tegelijkertijd ook nog 'ns kans op prijzen. Hoe het precies werkt: je zet de app aan terwijl je fietst en je verzamelt punten als je je mobiel niet gebruikt tijdens het fietsen. En met die punten kun je prijzen in de wacht slepen. Makkelijk verdiend, toch?

3. Nooit meer zadelpijn
Moet jij ook wat langere afstanden overbruggen om op school te komen? Dan heb je vast ook weleens last van een zere kont. Je kunt dit voorkomen door je zadel op de juiste hoogte in te stellen, af en toe te gaan verzitten op je zadel en natuurlijk een goed zadel kopen (wist je dat een zadel voor vrouwen 9-16 cm breed moet zijn, en voor mannen 6-16 cm?). 

4. Nooit meer roestvlekken
Jouw fiets staat waarschijnlijk veel buiten en gaat dus hier en daar roesten. En roest geeft nare vlekken. Super zonde van je nieuwe witte broek/shirt/sokken/sneakers. Je kunt heel eenvoudig roestplekken op je fiets verwijderen. Doordrenk een spons met cola en poets hiermee de roestplekken. De roest verdwijnt als sneeuw voor de zon!

5. Zo zorg je dat je fiets niet gejat wordt
Als je je fiets een dagje op het station of in het centrum laat staan, is de kans groot dat fietsendieven ermee aan de haal gaan. Hoe voorkom je dat? Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk speling tussen je kettingslot over te laten; draai 'm dus zo veel mogelijk om je frame of de paal waar je 'm aan vastmaakt. Een strak kettingslot is namelijk een stuk lastiger open te breken voor dieven. Probeer je slot ook altijd 'hoog' vast te maken. Een slot dichtbij de grond is makkelijker kapot te maken met een steen of betonschaar.

6. Nog een anti-jat tip van een ex-dief

Maak je fiets vast aan een vast object. En als je je fiets op slot doet, zorg dan dat je ventiel ter hoogte van de beugel zit. Ze kunnen de fiets dan moeilijk jatten zonder het ventiel te breken. Want ook fietsendieven houden niet van een lekke band, aldus een ex-dief.

7. Altijd fietsverlichting bij de hand
Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt: ben je net halverwege je fietstocht, doen je lampjes het niet meer. Sinds een aantal jaar is daar in Nederland een oplossing voor: de fietslampjesautomaten. Vaak staan ze op stations, of bij grote gelegenheden zoals universiteiten. Een andere oplossing kan een magneetlampje zijn. Die hoef je nooit te vervangen, want ze werken op de magnetische krachten die bij het fietsen vrijkomen. Handig!

Gepubliceerd op 8 mei 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.