Even over heimwee

Even over heimwee

Door Anouk

Herinner je je dat gevoel dat je had als je vroeger bij een vriend(innet)je ging spelen en eigenlijk heel erg uitkeek naar het moment dat mama je kwam ophalen? Dat het leuk was om eens met andere barbies te spelen, maar dat je niet kon wachten naar de warme knuffel die je om vijf uur zou krijgen? 

Anouk (16) woont voor een jaar in Digby, een piepklein dorpje in Canada, waar ze een jaar high school volgt. In haar blogs doet ze verslag van al haar Canadese avonturen, het verlangen naar broodjes kaas en sorry zeggen bij alles wat je doet.

Precies dat gevoel is heimwee. Alleen mama komt je helemaal niet ophalen. Mama zit namelijk 5000 kilometer verderop. En niet alleen mama, maar ook de Appie, drop, haring en mijn fiets.

Rozengeur

Kijk, zo'n jaar aan de andere kant van de oceaan is hartstikke leuk allemaal, maar - cliché in aantocht - het is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik ben hier nu alweer zo'n 8 maanden en sta pas in augustus weer op Nederlandse bodem. Da's best lang. Een jaar in het buitenland is dus niet alleen het allerleukste jaar van je leven, maar vooral ook het allermoeilijkste jaar van je leven. Want je leert pas te waarderen wat je hebt als het er niet meer is. 

Voor ik wegging kreeg ik van de beste vriendin van mijn moeder heel erg goed advies wat betreft heimwee: praat erover. Praat erover met je nieuwe vrienden. Praat erover met je oude vrienden. Praat erover met je gastouders. Praat erover met je echte ouders, ook al resulteert dat waarschijnlijk in een flinke huilbui van beide kanten. Praat erover met wie dan ook. 

Ik ben hier niet de enige uitwisselingsstudent op mijn school, en elke keer als die heimwee me even te veel wordt is het heel fijn om er met andere uitwisselingsstudenten over te praten. Zij begrijpen namelijk precies wat ik meemaak, want ze gaan er zelf ook doorheen. Meestal resulteren zulke gesprekken in een overload aan hartjes-emoji's in de groepschat na een serieus gesprek, want praten lucht ontzettend op.

Zweverig

Als je erover praat laat je het namelijk toe. Dit klinkt misschien ietwat zweverig, maar als je het toelaat dan kun je er ook weer overheen komen. Laat het toe. Het is allemaal oké namelijk. Het hoort erbij en je komt er ook weer overheen.

Heimwee is deel van je uitwisselingsjaar en dat is prima, zolang je uitwisselingsjaar er maar niet door over wordt genomen. Ga daarom niet bij de pakken neer zitten, maar accepteer dat het er is en kijk wat voor jou werkt. Zoals Birdy het zegt: "If we're strong enough to let it in, we're strong enough to let it go." 

Gepubliceerd op 22 april 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Wat een toeval. Ik heb sinds kort ook steeds meer heimwee. Elke keer als het regent dan ruikt het als Nederland. Gek genoeg zijn het de natuurlijke dingen waardoor ik Nederland het meeste mis. Ik ben hier nog ongeveer 2 maanden en dat voelt zo vreemd dat je ook nog terug moet. Ik heb best wel een 2-strijdig gevoel. Ik kan nu wel naar huis. Maar aan de andere kant ben ik er nog niet klaar voor om nu al te gaan.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.