We hebben geen idee meer

We hebben geen idee meer

Door Mette

Er gebeurt veel. De wereld is groter en kleiner dan ooit tegelijk. Er zijn aanslagen, oorlogen, vluchtelingen. Er is internet en iedereen weet alles. Er zijn vloedgolven, zandgolven, haatgolven. Het lijkt soms wel alsof alle emmers plotseling tegelijk hebben besloten over te lopen.

En we willen allemaal belangrijk zijn. We willen allemaal iets zinnigs zeggen, als haantje de voorste van de digitale daken schreeuwen dat we dit of dat wel of niet of misschien of toch een beetje… ja wat eigenlijk? We hebben geen idee meer.

En hoe kun je belangrijk zijn als er zo veel miljarden mensen op de aarde wonen? Hoe kun je gehoord worden zonder iedereen te overschreeuwen? Hoe kun je gelukkig blijven zonder te vergeten dat de wereld half vergaat?

We zijn op zoek. Op zoek naar een manier om te leven met het besef van wat er om ons heen gebeurt. Althans. Ik wel.

Lees hier hoe je misschien een beetje beter overweg kunt met jezelf.

Stap 1 Sta open

Wees ontvankelijk. Sluit je niet af voor wat er gebeurt. Sluit je niet af voor vreemdelingen, voor de verhalen van je tegenstanders. Luister. Open je ogen en je oren, zorg dat je weet wat er speelt. Wanneer er oorlogen gebeuren en bommen vallen, heeft het geen zin om de tv uit te doen, of weg te zappen. Het heeft geen zin om dingen die je niet wil horen te negeren, want uiteindelijk hoor je het toch. Het is beter om open te staan voor een manier om ontwikkelingen te begrijpen dan de ontwikkelingen helemaal niet waar te nemen.

Stap 2 Verdiep je

Lees kranten. Niet alleen nu.nl, niet alleen de Telegraaf en zelfs niet alleen de NRC. Eén krant heeft één redactie, niet meerdere. Lees bijvoorbeeld eens 360 Magazine, waarin pers van over de hele wereld is verzameld en vertaald. Neem een abonnement op Blendle, ga zelf op onderzoek uit. Zorg dat je een breed beeld hebt van de werkelijkheid. Zorg dat je meerdere invalshoeken hebt bekeken. En begin dán pas, nadat je in je eentje op je kamer in het nieuws hebt zitten snuffelen, met het vormen van je mening.

Stap 3 Laat jezelf

Relativeer. En dan niet: dertig doden is vet weinig en hoe groot is de kans nou dat er hier een aanslag wordt gepleegd etc. etc. Dat heeft geen zin, want dat meen je waarschijnlijk toch niet. Maar bedenk: het leven gaat overal door. Ikzelf voel me soms bijna schuldig omdat mijn leven zo voorspoedig verloopt. Dan kan ik mezelf kwellen met de gedachte dat ik het niet verdien. Maar ik kan ook bedenken dat er miljoenen mensen zoals ik in vrede leven. Ik kan daar ook dankbaar voor zijn.

Stap 4 Wees gelukkig

Dus waarom maken we eigenlijk niet gewoon lol? Wanneer er zo veel geweld en polarisatie in de wereld is, is het juíst belangrijk om liefde te verspreiden. Maak nieuwe vrienden. Ga naar concerten, dans tot je erbij neervalt. Maar vergeet je zorgen niet. Drink alsjeblíeft geen vodka-cola, maar voer gewoon een goed belgischbiergesprek met de barman.

Stap 5 Doe lief en iets

En als je je nog steeds nutteloos voelt, doe dan iets goeds. Kook voor je zieke buurvrouw, koop het straatnieuws van een dakloze, zing een liedje in een bejaardentehuis, zing een liedje voor verdrietigen en nodig eenzame medemensen uit voor een kopje koffie.

Oh, en wanneer je het ergens echt echt écht niet mee eens bent, ga dan alsjeblieft gewoon de straat op. 

Stap 6 Durf te dromen

En kom in actie. Wees niet groots of meeslepend, maar wel sprekend. 

Je hoeft de grote wereldproblemen niet op te lossen. Niet alleen. Maar je moet wel blijven geloven in de toekomst. Zolang je gelooft in goede mensen en mooie dingen, draag je bij aan een mooiere wereld. Durf te geloven dat jij misschien wel het begin bent van iets moois. Zolang je maar open genoeg bent om anderen te helpen. Laat gewoon zien dat je bestaat, dan ben je misschien niet heel belangrijk, maar wel een deel van de bevolking.

Leef je leven met voldoening.

Dan komt het allemaal misschien wel goed. 

Gepubliceerd op 26 april 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

*.

*.

groot gelijk. goede inspiratie om je leven mee te verbetern

7 jaar geleden

D.

D.

boessdfgdfhryjthjtyd

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.