Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tech in het weekend: NFC tags

Tech in het weekend: NFC tags

Het is weekend. Je verveelt je helemaal dood en huiswerk, daar denk je niet aan. Als het lekker weer is kun je buiten in de weer met geocaching, maar je kunt ook aan de slag met NFC. Ontzettend handig, en binnen een paar muisklikken heb je al je benodigheden - plus je telefoon - in huis.

NF-wattes?

Tegenwoordig werken steeds meer dingen met RFID (Radio Frequent identification) of NFC (Near Field Communication). Denk bijvoorbeeld aan je schoolkluisje: de meeste kluisjessystemen werken met een schoolpasje. Eigenlijk is dat al een wat oudere techniek, maar NFC begint nu echt een beetje aandacht te krijgen sinds de iPhone het ook heeft.

Hoe dan?

NFC kun je heel handig gebruiken in combinatie met je telefoon. Je koopt dan NFC Tags (gewoon een soort stickers met chip), die programmeer je vervolgens met je telefoon om er bijvoorbeeld een webpagina, app of telefoonnummer op te 'schrijven'. Als mensen hun telefoon er dan tegenaan houden, kunnen ze het 'uitlezen' en krijgen ze bijvoorbeeld een app op hun telefoon te zien, of ze bellen een bepaald nummer.

Nog veel meer

Je kunt de stickers of chips overal neerleggen of opplakken. Denk aan een NFC chip op je kluisje waarmee je je cijferoverzicht opent of een tag op je tas die WhatsApp opent. Veel bedrijven gebruiken een tag bijvoorbeeld voor hun Facebook pagina, maar als je goed oplet zie je ze soms ook naast reclameborden op het station of in een bushokje.

Waar koop ik die tags?

Niet in een of andere ingewikkelde techshop, maar gewoon online. Je kunt er veel kopen op het internet en als je goed zoekt ook nog redelijk goedkoop. Zelfs Bol.com verkoopt ze.

Hoe kun je dan zelf iets op zo'n tag zetten?

Er zijn heel veel apps waarmee je een tag kan programmeren. Sommige zijn wat uitgebreider dan de ander, degene die ik heb gebruikt is de NXP TagWriter. NXP is een grote NFC chip-fabrikant uit Nederland. Met de app kan je verschillende dingen naar de tag programmeren zoals je kon zien in de video.

Nu zijn er natuurlijk veel andere alternatieven en je kunt ook gewoon een tag uitlezen. Je hoeft er dus niet altijd een te programmeren. Tijdens het programmeren kan je er ook voor kiezen om de tag te vergrendelen. Let wel op: dit is permanent, dus je kan er nooit meer iets anders op zetten.

Download NXP TagWriter: Android

Gepubliceerd op 18 maart 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.