Zo krijg je jongeren weer aan het lezen

Zo krijg je jongeren weer aan het lezen

Door Oscar

Vanaf deze zaterdag tot en met de twintigste is het weer Boekenweek. Een week waarin vooral jongeren aangespoord worden tot lezen. Bij mij is dat aansporen niet nodig. Ik lees zelf twee tot drie boeken per week en zou willen dat ik dat aantal zou kunnen opschroeven. Helaas, hier is geen tijd voor: boeken storten nu eenmaal geen salaris.

Deze passie is helaas niet zo populair in mijn leeftijdscategorie. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) waarschuwt al jaren dat pubers te weinig lezen.  En terecht wat mij betreft. Toch blijft het angstvallig stil vanuit de scholen. Afgezien van een verplichte leeslijst die al te lang door onschuldige schollieren-strotjes wordt geduwd, wordt er weinig gedaan om het letterverlangen aan te wakkeren. En da's zonde, dus laten we daar verandering in brengen.

Voetbalportretten

Laten we om te beginnen die walgelijke leeslijst de nek omdraaien. Anno 2016 spreken de voetbalportretten van Gijp & Kieft nu eenmaal meer tot de verbeelding dan de corrupte wantoestanden in Nederlands-Indië van Max Havelaar. Lekker belangrijk of het tot het kopje literatuur gerekend wordt of niet.

Nadat we de overblijfselen van de leeslijst verbrand en uitgestrooid hebben over de Middellandse Zee schakelen we over naar stap twee van deze hervorming. Laat leraren Nederlands stoppen met de tussenanalyes. Tijdens het lezen van De Passievrucht zijn we na hoofdstuk 1 niet geïnteresseerd in perspectieven en motto’s, we willen verdorie weten wie wél de vader van Bo is. Lullen doe je achteraf.

Schrijvers uitnodigen

Stap drie: haal de wijsheid in huis. Schrijvers vertellen maar al te graag over hun werk. Zo sprak ik laatst bestseller Kluun, die het liefst elke week met leerlingen spart over literatuur. Eén probleem: hij wordt zelden gevraagd. Misschien is het desinteresse, misschien is het gemakzucht. Hoe dan ook: scholen van Nederland, laat een dergelijke open sollicitatie niet aan u voorbij gaan. Kluun is een man die graag schrijft over zijn escapes met drank, drugs en overspel. En om die reden is Kluun een man die pubers nogal zal boeien met zijn anekdotes.

En kijk verder dan deze tip. Informeer bijvoorbeeld naar de agenda van Pepijn Lanen, gerenommeerd rapper bij de Jeugd van Tegenwoordig en schrijver van de roman Naamloos. Ik weet zeker dat je een hele aula vol krijgt als Lanen komt voordragen uit en vertellen over zijn roman. En wedden dat menig scholier na zo'n bezoekje het boek wél wil openslaan?

Als boekenprofeet vraag ik overigens niets voor deze adviezen. Einde column. Bedankt voor het lezen, zo erg was het toch niet?

Gepubliceerd op 12 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Ik lees zelf ook graag. Door de leeslijst heb ik afgelopen jaar echter niet veel tijd gehad om voor mijn vrije tijd te lezen.

Voetbal-boeken spreken mij echter helemaal niet aan. Ik vind dat Fantasy, Science-fiction en Horror wat meer erkenning mogen krijgen in Nederland. In Engeland wordt The Hobbit namelijk gewoon tot de literatuur gerekend, waar in Nederland boeken als De Brief voor de Koning of de werken van Tais Teng als kinderboeken of pulp worden afgeschilderd.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.