Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Tips om beter te leren

Tips om beter te leren
Beeld: Joca van der Horst/Thinkstock

Of je nou al ver van te voren met je neus in de boeken zit en een enorme ster bent in het plannen van je huiswerk, of de avond van tevoren pas begint met woordjes stampen.  We moeten er allemaal aan geloven: leren. Het is niet mijn favoriete bezigheid, en waarschijnlijk ook niet de jouwe. Wat is nou dé manier om alle leerstof in je hoofd te proppen? Is daar überhaupt wel een manier voor? Ik sprak hierover met André van Remind Learning, een organisatie de je leert leren.

Dé goede manier

Wat is nou de goede manier van leren? "Wat wij geloven is dat er niet echt één beste manier van leren is", zegt André. Volgens hem zijn er vele boeken volgeschreven met de ‘goede’ manier van leren. De artikelen blijven maar komen en er zijn vele verschillende meningen over te vinden. "Het verschilt per persoon. Leren is iets heel persoonlijks. De een kan goed leren met muziek, terwijl de ander dat helemaal niet fijn vindt." Conclusie: dé goede manier bestaat niet. Jouw eigen goede manier wél.

Experimenteren

Maar hoe weet je dan wat voor jou werkt? "Het is een kwestie van uitproberen. Om erachter te komen wat bij joú helpt wat leren betreft moet je heel veel experimenteren."

Leren gaat namelijk om veel meer dan alleen je boek openslaan. “Je omgeving, humeur, houding en gezondheid zijn ontzettend belangrijk. Probeer daarmee dus te experimenteren, want een kleine verandering kan al een groot resultaat geven.” Vind je het fijn om in je kamer te leren, op school of bijvoorbeeld in de bibliotheek? Probeer het uit! Wat het beste voor jou werkt kan je het beste zelf bepalen.

Rustige muziek

Veel scholieren leren het liefst met een muziekje op, of oordoppen in. Goed om te weten: de meeste onderzoeken wijzen uit dat muziek je juist ook afleidt. “Maar als je dan tóch met muziek wilt leren, dan kun je beter voor rustige muziek zonder tekst kiezen”, vertelt André. “Ongeveer zestig beats per minuut – net zoals je hartslag - werkt het beste.” Check bijvoorbeeld even Ludovico Einaudi.

“Een ander leuk voorbeeld is noisli: een website die omgevingsgeluid gebruikt om jou productief te laten zijn. Erg grappig en leuk om eens uit te proberen.”

Het leren zelf

Dan kom je bij het leren zelf terecht. “Allereerst moet je natuurlijk wel beter willen worden in leren: je mindset bepaalt in grote mate hoe jij jezelf kunt verbeteren. Ten tweede kun je veel experimenteren met het leren zelf: wat doe jij als je je boek open slaat? Hoe zorg je er voor dat je ook onthoudt wat je leest?” Samenvatten is dan een optie, maar je kunt ook kiezen voor mindmappen (een iets creatievere manier van samenvatten).

Vervolgens moet je er ook voor zorgen dat je genoeg herhaalt. Een handige techniek voor het herhalen van leerstof is de pomodoro-techniek, waarmee je in kleine blokjes leert (er zijn talloze apps, extensies voor je browser en websites die je kunt gebruiken).

Dus..

“Scholieren zijn vaak op zoek naar die ene vernieuwende tip voor beter leren, maar ik kan je verzekeren: die heb ik niet. Wat ik wel weet is dat je heel veel kunt leren door – ja daar komt-‘ie weer – te experimenteren.”

Ga dus op zoek naar jouw manier van leren. Ga ergens anders leren dan aan je stoffige bureautje en zet je Spotify-playlist eens een keer op de shuffle. Het kost misschien even wat tijd, en het is ook echt niet makkelijk om uit je comfort zone te breken, maar als je merkt dat je eindresultaten omhoog schieten zal je jezelf dankbaar zijn.

voeg reactie toe

7579

reacties

Noisli kende ik nog niet! Dat ga ik eens uitproberen
door Thomas (reageren) op 15 maart 2016 om 11:33
mooi gezegd dan gedaan!!!
door flora (reageren) op 15 maart 2016 om 20:05
@flora: mooi gezegd dan gedaan? Flora, jij moet inderdaad nog even uitzoeken hoe je het beste voor Nederlands kan gaan leren
door TheOneAndOnly (reageren) op 12 april 2016 om 18:22
Hoe kan je eigenlijk leren als je niet lukt om onthouden?
door Lisa (reageren) op 20 november 2016 om 9:58
@Lisa: misschiem kan je elke dag een uurtje leren
door Nora (reageren) op 25 september 2018 om 15:21