Ola Enzler (15) wint Mijn Kort Verhaal 2016

Ola Enzler (15) wint Mijn Kort Verhaal 2016

Door Roos

De 15-jarige Ola Enzler wint de hoofdprijs van de schrijfwedstrijd Mijn Kort Verhaal. Zij schreef met 'De dokter en de dood' een prachtig verhaal, waarmee ze de jury omver blies. Ola wint een weekend-trip met 3 vrienden naar Parijs, een boekenpakket en haar verhaal komt in het NRC online.

Zaterdagmiddag vond de uitreiking van de tweede editie van Mijn Kort Verhaal plaats. In boekhandel Donner in Rotterdam kwamen de 14 genomineerden samen voor het verlossende woord. Uit meer dan 400 deelnemers werden de beste drie verhalen gekozen door de veelkoppige jury.

Zelf was de winnares vooral erg verbaasd na het winnen van de prijs. "Ik had dit echt niet verwacht," vertelt Ola. "Ik dacht dat ik als veertiende zou eindigen, alle verhalen waren echt zo goed."

De vijftienjarige winnares heeft hard aan haar verhaal gewerkt. "Ik heb elke zin echt drie keer opnieuw geschreven, zodat het perfect zou worden. Alleen het stuk over 'de dood' heb ik in één keer opgeschreven."

Nog meer prijzen

De tweede prijs werd gewonnen door Sonny Floyd de Jong met zijn verhaal 'Het ijswater kraakte'. De derde prijs ging naar Kylian van Dam met zijn verhaal 'Te laat'. De jury was erg onder de indruk van dat verhaal en kon bijna niet geloven dat de schrijver pas twaalf was. 

Eerder was al bekend geworden dat de Vlaamse Megan Delfosse de publieksprijs had gewonnen. Zij kreeg de meeste stemmen op haar verhaal 'Heimwee'.

Toekomst

De jury bestond dit jaar uit veel flinke namen. Zo werden de verhalen gelezen door hoofdredacteur van het NRC Peter Vandermeersch. Hij was erg onder de indruk van de kwaliteit van de verhalen. Het winnende verhaal wordt dan ook geplaatst in het NRC. 

Onder de andere juryleden bevonden zich ook twee jonge auteurs, Daan Heerma van Voss en Frederik Willem Daem. Ook zij waren verrast door het jonge schrijftalent dat we in Nederland en België hebben. "Ook als je niet bij de jurywinnaars zat, blijf zeker doorgaan met schrijven. Alle verhalen waren zo ontzettend goed. Ik hoop nog veel van jullie te gaan lezen", aldus Heerma van Voss. Voor alle deelnemers hebben Heerma van Voss en Daem een tip: "Lees zoveel je kunt". Om een beginnetje te maken daarmee geven we vijf boeken van beide auteurs weg. Winnen kan hier!

Gepubliceerd op 20 februari 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.