Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Handige tools om je financiën op een rijtje te zetten

Handige tools om je financiën op een rijtje te zetten

Ok, studeren kost dus geld. Maar dat is helemaal niet erg, zolang je maar het overzicht houdt. Dat kun je doen door gebruik te maken van handige sites waar je je uitgaven en inkomsten met elkaar vergelijkt. Ik zette een paar handige rekentools en tips voor je op een rijtje, zodat je in de gaten kunt houden waar al jouw centen heengaan.
 

Gemiddelden

Volgens financieel expert Nibud heeft een student gemiddeld 768 euro per maand te besteden. De inkomsten van een uitwonende student zijn gemiddeld 894 euro per maand, en de inkomsten van een thuiswonende student zijn gemiddeld 541 euro per maand. Is dat nou veel of weinig wanneer je op kamers gaat en je eigen boodschappen doet? Check hieronder wat de gemiddelde student uitgeeft en waaraan. Klik om te vergroten.

Overzicht

Maar gemiddelden zijn maar gemiddelden. Wat is nou jouw persoonlijke financiële situatie? Hoeveel besteedt je exact aan huur, eten en schoenen? Wonen in Amsterdam kost veel meer dan in Tilburg. Pas als je weet hoeveel je uitgeeft, weet je ook waar je op kunt bezuinigen. Oftewel, er is een kostenplaatje nodig van inkomsten en uitgaven.

Het Nibud raadt twee sites aan wanneer het gaat om zo'n rekensommetje. Op de website van DUO heb je een rekentool die vet handig is. Op overzichtelijke wijze vul je links in wat je ontvangt van je ouders, aan toeslagen en je bijbaan. Rechts vul je in wat je uitgeeft aan o.a. boodschappen, studiespullen en uitgaan. Als er een tekort uitkomt, weet je precies hoeveel geld je kunt gaan lenen bij DUO. 

En als je dat dan hebt gedaan kun je vervolgens naar deze site gaan, waar je een financieel studieplan kunt maken. Wat heel chill is, is dat je ziet wat een gemiddelde student die hetzelfde studiepad als jij volgt voor schuld heeft en later als hij afgestudeerd is moet afbetalen per maand. (Niet leuk om te zien, maar wel een goede realitycheck.)

Waarom dan?

Maar waarom zou je dit nou doen? Een excelsheet bijhouden met elk pakje sigaretten dat je koopt, cadeautjes voor je vrienden en alle latte's onderweg is natuurlijk niet de allerleukste bezigheid. En waarom zou je al die vakjes invullen om achter iets te komen wat je toch al wel weet? Het Nibud geeft hiervoor als belangrijkste reden dat het kostenplaatje dat je in je hoofd vormt nooit zo precies is als wanneer je alles opschrijft.

Het bewust worden van je financiële situatie geeft je ook meer inzicht in hoe je je geld het beste kunt besteden en het voorkomt onnodige schulden (geloof me, die bouw je sneller op dan je denkt). En da's best chill, omdat je dan niet na je studie opeens bakken met geld aan de overheid moet gaan terugbetalen. Veel leuker om dat geld te besteden aan nieuwe schoenen, etentjes of games. Oftewel, doe je voordeel met de rekentools!

Gepubliceerd op 15 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

bedankt voor de tips ze helpen goed

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.