Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vraag maar raak: Niek Roozen geeft antwoord

Vraag maar raak: Niek Roozen geeft antwoord

Door Bram

Niek Roozen (18) heeft een eigen programma genaamd Britt en Niek on topic waarin hij samen met Britt Scholte advies geeft aan brugklassers, speelt een hoofdrol in de jeugdserie Brugklas en is vanaf juli te zien in de bioscoopfilm Renesse. Voor onze 'Vraag maar raak'-rubriek beantwoordt hij al jullie prangende vragen.

Onze blogger Bram vraagt met jullie hulp een hoop bijzondere jongeren het hemd van het lijf in de 'Vraag maar raak'-rubriek. In de eerste aflevering: acteur Niek Roozen.

Wat is de leukste rol die je ooit gespeeld hebt?
"De leukste rol die ik ooit gespeeld heb was die van Bas in de film Renesse, die in juli uitkomt. De film is een soort 'Nederlandse versie' van de Amerikaanse filmserie American Pie. In de film zet een vriendengroep hun vriendschap op het spel voor het ultieme geluk: seks. Ik moest een enorme nerd spelen. Het was erg leuk om dit personage te ontwikkelen. Daarnaast mocht ik dingen in de fik steken, over mensen heen kotsen en gave stunts doen. Dat is natuurlijk ook heel leuk."

En welke rol wil je ooit nog graag spelen?
"Ik wil graag een keer spelen in een echte actiefilm waarin veel geschoten wordt. De vader van mijn personage moet dan gespeeld worden door Fedja van Huêt. Hij is een van mijn favoriete acteurs, omdat hij tijdens het acteren echt transformeert in zijn personage. Het maakt niet uit of hij de rol van een psychopaat of romanticus speelt: bij hem lijkt het net alsof het echt is en zie je niet meer dat het gespeeld wordt."

Hoe word je een acteur?
"Je bent nooit af als acteur. Je bent acteur als je in een film speelt, maar je blijft altijd nieuwe dingen leren. Een rol krijgen is wel erg lastig. Toen ik een keer een rolletje mocht spelen in een commercial vroeg ik iedereen hoe je in dat wereldje kwam. Je moet eigenlijk gewoon geluk hebben dat je een rol krijgt waarmee je doorbreekt. De kans dat je dat krijgt kun je vergroten door heel veel te oefenen en je in te schrijven bij castingbureaus en audities te doen."

Wat is het moeilijkste aan acteren?
"Wanneer je je niet kan focussen op wat het personage denkt, omdat je heel veel handelingen tegelijk moet uitvoeren. Je moet je bijvoorbeeld van de ene naar de andere plek bewegen, terwijl je iets op moet pakken en je tekst moet onthouden. Omdat je zo aan het nadenken bent over wát je moet doen is het moeilijk om ook nog te acteren. Je kunt het doel van het personage namelijk nog maar moeilijk in je hoofd houden."

Wat maakt het zo leuk om te doen?
"Het is een manier om verhalen te vertellen. Ook actuele verhalen. Als acteur ga je geloven in dat verhaal en maak je het mee. Het is ook leuk dat je verschillende levens kan leiden, en andere personen kunt 'zijn'. En je werkt met een groot team naar een eindproduct dat je later terug kunt zien."

Welk doel wil je nog bereiken in je acteercarrière?
"Als mensen dat vragen zeg ik altijd dat ik ooit nog wel een gouden kalf wil winnen. Niet om de gouden kalf zelf, of om de aandacht daaromheen, maar als teken dat je gewaardeerd wordt. Eigenlijk is mijn doel vooral om zo lang mogelijk door te kunnen gaan met acteren."

Wat is je leukste herinnering op de set van Brugklas?
"De zoenscènes waren allemaal even leuk."

En aan je eigen school?
"Dat is moeilijk om te zeggen, omdat ik daar zoveel heb meegemaakt. Ik denk dat het leukste moment was toen we een zwaardvechtchoreografie moesten leren met daarbij dialoog. Dat was heel leuk en leerzaam."

Is er iets waar je onzeker over bent?
"Nee, er is niet echt iets waar ik onzeker over ben. Ik heb wel iets wat ik irritant vind. De laatste tijd zeggen mensen heel vaak dat ik gegroeid ben. Ik hoor nu iedere dag: 'Oh, wat ben jij lang'. Ik vind het daarom helemaal niet leuk meer om lang te zijn."

Als je een film was geweest, welke zou jij dan zijn?
"Sowieso een avonturenfilm, omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe uitdagingen. Into the Wild is een film die me nu te binnen schiet."

Gepubliceerd op 18 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Ben je grootste fan

8 jaar geleden

D.

D.

hoii Niek ik kijk all jou filmpjes en je tv progamma en ik ben ook fan van Britt doe haar maar de groetjes van mij en als je Joy van beautynezz nog een keer ziet doe haar maar ook de groetjes en ik blijf altijd naar jullie kijken xx

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.