Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ich spreche kein Deutsch

Ich spreche kein Deutsch

Femke

Ben je zenuwachtig?

Een vraag gesteld door de docente waarbij ik binnen 5 minuten mijn mondeling moet houden. Ik tril als een rietje, de persoon voor mij kwam huilend het lokaal uit en mijn Duitse woordenschat is zo groot als een gedopte pinda.

Zenuwachtig? Wie? Ik? Nee hoor, dat lijkt maar zo.

Gehen mit die Banane

Twintig minuten gaat deze hel duren. Maar ik moet en zal de eindstreep halen. Want hierna hoef ik NOOIT meer Duits te spreken. Voordat ik het lokaal binnenstap lees ik nog snel de Viel Glück-Wunsch smsjes door, in de hoop daar een beetje Deutsche Kraft uit te putten. Nog een keer diep in en uitademen, en dan: gaan met die banaan!

De docente deelt even mee dat niet iedereen huilend het lokaal verlaat, en dat het goed gaat komen. Dat vind ik makkelijk gesproken: Zij is de docente: Zij kan wél Duits spreken. Dan komt het gevreesde zinnetje: Sollen wir jetzt anfangen? Ik mag een poging tot voorlezen wagen.

Slachter slacht sein Daum

Daarna moet ik vertellen wat er in een voor mij neergelegd stripverhaal gebeurt... Maar so einfach ist es wirklich nicht: Leg jij maar eens even in het Duits uit dat een slager tijdens het in stukjes snijden van een geslacht varken, zijn duim ook per ongeluk in mootjes hakt. En om het even makkelijk te maken, gaat de hond er mee aan de wandel, denkende dat het een bot is. Natuurlijk begraaft hij de duim, komt de politie het opgraven en zetten ze in het ziekenhuis die Daum er wieder an.

Maar vertel eens: Hoe groot is de kans dat je deze situatie in het echt meemaakt? Laat staan dat je in Duitsland bent, op het moment dat dit allemaal plaatsvindt.

Ich spreche Deutsch

Verder volgt er nog een stripje over schaatsen, klunen en elfstedentochten (zie dan maar eens op het Duitse woord voor schaats te komen...), moet ik mijn mening geven over een Duitse film (schön...), vertellen wat ik na mijn examen ga doen (alles behalve Duits spreken) en uitleggen waarom een goede opvoeding onmogelijk is (jeugd valt niet op te voeden...). Und das war es.

Met een dikke 6,8 en een grijns op mijn gezicht van hier tot aan Berlijn en weer terug, verlaat ik het lokaal. Voortaan is de enige Duitse zin die ik ooit nog ga gebruiken: 'Ich spreche kein Deutsch'.

Gepubliceerd op 15 maart 2010
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Arm kind! En nu niet per ongeluk blijven zitten, he.

14 jaar geleden

F.

F.

Schön geschrieben.
Aber ich denke schon, daß D igendwann wieder Deutsch sprechen wirst.
Viel Spaß.
:-)

14 jaar geleden

F.

F.

D = Du
igendwann = irgendwann

14 jaar geleden

N.

N.

Whaha, geniaal ^^

14 jaar geleden

M.

M.

Wat een leuke column! Ik herken de zenuwen voor de mondeling. Wij mochten gelukkig een onderwerp kiezen en daar over vertellen (de serie Friends heeft mij gered) en kregen ook een vage tekst waar zij vragen over ging stellen.

Maar goed gedaan hoor Femke!

14 jaar geleden

E.

E.

En daarom heb ik Duits laten vallen na de derde :P

14 jaar geleden

E.

E.

ik ken de situatie, zat er niet al te lang geleden zelf ook in. Moest alleen zelf maar even over mn pws gaan praten... de invloed van adrenaline op de ervaring van pijn, toegepast op sport...
leuk.... heel makkelijk... eindigde dan ook met een keurige 5.1

leuke blog though, hoop dat ze het verplichte duits nog eens gaan afschaffen...

14 jaar geleden

E.

E.

Ach, wat verschrikkelijk, zo'n mondeling. Ik ben godzijndank nog niet zo ver, maar het zit er aan te komen ;)
Ik vind Duits trouwens wel meevallen, en ik doe het allebei. Wil volgend jaar Frans laten vallen...

14 jaar geleden

G.

G.

Gefeliciteerd met je 6.8!

14 jaar geleden

J.

J.

HAHA IK KAN WEL DUITS DU SCHWEINHUND

14 jaar geleden

S.

S.

Haha nice!
En zo slecht spreek je dan ook geen duits.

14 jaar geleden

F.

F.

Je zal maar Frans en Duits hebben!!!
net als ik ;-)

14 jaar geleden

M.

M.

je zou het maar allebei niet hebben :D

14 jaar geleden

Z.

Z.

Hey, mijn vader is politie, wat moet ik doen? =(

14 jaar geleden

N.

N.

@ Erik
Pijnlijk een 5,1...ik heb ook met stress en moeite en pijn en alles een mooi cijfer neer weten te zetten...weet het originele cijfer niet...maar afgerond was het een 9....dus tussen de 8,5 en 9,4 :D:D
verder ben ik erg blij dat ik nooit meer duits heb!! :P

13 jaar geleden

P.

P.

Hello! dceeeda interesting dceeeda site!

13 jaar geleden

P.

P.

Very nice site!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.