Zo haal je het beste uit een open dag

Zo haal je het beste uit een open dag

Eindexamenkandidaten ontkomen niet aan open dagen. Op een open dag proberen scholen en instellingen vaak alles iets mooier te maken dan het is. Om ervoor te zorgen dat je toch weet wat een opleiding inhoudt én wat de minder leuke kanten zijn, vroeg ik Marieke Langeslag van Studiekeuze123 om advies voor het bezoeken van een open dag.
 

Tip één en twee: de voorbereidingsvragen. Deze vragen moet je jezelf stellen vóór het bezoeken van een open dag.

Vraag 1: Wat voor 'n soort studie zoek je?

Oef, dat lijkt op het eerste gezicht een lastige vraag: je weet toch juist nog niet welke studie je wilt gaan doen? Daar heb jij misschien nog vraagtekens bij, maar onbewust weet je vaak wel wat jou ligt en niet.

"Voor je naar een open dag gaat, is het goed om te bedenken wat jou meer ligt: ben je een echte boekenwurm en heb je bijvoorbeeld liever boektentamens dan samenwerkingsopdrachten?" geeft Marieke als tip. "Gaat het jou lukken om veel aan zelfstudie te doen? Dat zijn belangrijke vragen voor het maken van een keuze uit open dagen."

Vraag 2: Wel of niet jouw ouders meenemen?

Marieke benadrukt dat als je jouw papsie en mamsie écht niet wilt meenemen, dit natuurlijk ook niet hoeft. Het heeft volgens haar wel voordelen om samen met hen te gaan: "Ouders kennen geen innerlijke rem en vuren allerlei vragen op docenten en studenten af. Ze stellen vragen die je misschien zelf niet zou stellen, maar de antwoorden zijn wel erg handig voor een realistisch beeld van de studie."

Tip drie en vier: de vragen tijdens de open dag zelf.

Vraag 3: Welke vragen ga ik stellen?

Om door het sprookjesimago van de open dag van een school te prikken, is het volgens Marieke slim als je veel vragen stelt: "Vraag bijvoorbeeld naar het aantal contacturen, de eisen om het eerste jaar te halen en hoeveel studenten afhaken voor het einde van de studie." (Klik hier voor nog meer voorbeelden van vragen die je kunt stellen op een open dag.)

Het is wel belangrijk aan wie je die brandende vragen stelt. Marieke: "Schiet meerdere docenten en studenten aan. Zo krijg je antwoorden vanuit verschillende standpunten." Daardoor spreek je een student die mega-fantastisch-super enthousiast is over zijn studie, maar ook eentje die misschien iets realistischer is.

Vraag 4: Zie ik mijzelf hier rondlopen?

Het is ietwat cliché maar: je moet je thuis kunnen voelen bij een bepaalde studie, opleiding of school. Marieke zegt dat je dit vaak al snel ontdekt: "Tijdens het rondlopen voel je vaak al of je ergens thuishoort of niet. Stel jezelf op de open dag telkens de vraag: 'Als ik hier volgende week zou beginnen aan deze opleiding, hoe zie ik dat dan voor me?'"

Ook met de mensen van de opleiding of school moet het redelijk klikken. Marieke: "Praat met de studenten van die opleiding; zou jij hier een gesprek mee willen voeren of liever niet? Je zit volgend jaar misschien wel elke dag met dit soort mensen in de klas: zie je dit zitten of niet? Je thuis voelen is belangrijk voor een leuke studententijd."

Tip vijf: vraag die je jezelf moet stellen na afloop.

Vraag vijf: Heb ik genoeg informatie?

Een studie kiezen vereist veel info over de betreffende school en opleiding. Marieke geeft daar een goede tip voor: "Op de open dag is het slim om de vragen die je gesteld hebt en de bijbehorende antwoorden op te schrijven. Daarnaast is bijvoorbeeld proefstuderen iets dat jou erg kan helpen bij het ontdekken van een studie. Lees alles goed door en bedenk voor- en nadelen. Dan komt het vast goed met het kiezen van jouw studie!"

Open dagen kalenders
Op de website van Studiekeuze123 vind je een overzicht van alle HBO- en WO studies:
https://www.studiekeuze123.nl/open-dagen

Wil je een MBO-opleiding gaan doen volgend jaar? Dan kun je in deze kalender opzoeken wanneer er open dagen bij jou in de buurt zijn:
https://www.mbostad.nl/opendagen

Gepubliceerd op 1 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

O.

O.

hallo ik wil heel graag krant bezorgen

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.