Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo maak je een goede foto

Zo maak je een goede foto

Door Wayne

Tegenwoordig heeft iedereen een camera, of het nou gaat om een smartphonecamera of een (D)SLR. Maar een goede foto maken is kunst, wat voor lens je dan ook gebruikt. Ik sprak met Carel van Hees, documentair fotograaf, en hij gaf mij hele verrassende tips. 

Vertel een verhaal

"Wel grappig, jij gaat gelijk in de techniek" merkt Carel op als ik aan hem vraag wat voor apparatuur ik nodig heb om een foto te maken. "Natuurlijk is de techniek belangrijk, maar de inhoudelijke kant is net zo belangrijk. Wat wil je vertellen met je foto?" Daar heeft hij natuurlijk een punt. "Je kan pas een goede foto maken door eerst dingen te hebben ervaren. Ga veel films kijken of bezoek musea. Door films te kijken ontdek je waarom de regisseur juist dit perspectief heeft gekozen en waarom hij de acteur juist daar neer heeft gezet. Op schilderijen kun je geïnspireerd worden door grootmeesters die uit het niets op een wit doek een meesterwerk hebben gemaakt." Goed punt! Kijk 'ns naar Franse films, die zijn altijd geweldig gefilmd naar mijn mening. Klassiekertje: Amelie

Fotograaf Carel van Hees

Ga ook 'ns experimenteren

Het advies van Carel is ook is om te experimenteren, ga spelen met je camera. Natuurlijk moet je niet klakkeloos foto's gaan maken. Ga de straat op en maak foto's, desnoods vraag je een persoon op straat of je een foto van hem of haar mag maken. Durf ook dingen weg te gooien en maak weer nieuwe foto's. Creëer je eigen stijl maar bovenal: laat zien wie je bent als fotograaf.

Spelen betekent ook je camera verkennen. Net als dat je bij een nieuwe telefoon alle mogelijkheden bekijkt, moet je dat ook bij je camera doen. Het is een verlengstuk van je oog, wat jij ziet en wat jou opvalt, kun je vastleggen. Dan moet je natuurlijk wel weten wat er wordt bedoeld met een ISO-waarde. "Je camera mag geen geheimen voor je hebben," zegt Carel.

Lensgebruik

Welke lens moet je nou gebruiken? Een telelens, een groothoeklens of toch een 50mm lens? Een telelens gebruik je als onderwerpen heel erg ver van je af zitten, denk bijvoorbeeld aan een duif die op het dak van de Paleis op de Dam zit. Een groothoeklens gebruik je wanneer je heel veel op je foto wil hebben, bijvoorbeeld als je het hele plein van de Dam op de foto wil hebben. 

En dan komt de 50mm lens. "De 50mm lens is een zwaar onderschatte lens" aldus Carel. "De 50mm lens legt zoveel detail vast, bovendien komt het meest overeen met de waarde van onze ogen. Het is dus een erg realistische lens. Met een groothoeklens heb je het risico dat bijvoorbeeld gezichten vervormd raken door de eigenschap van de lens. Ook dankzij de bijzondere scherpte van de lens, dwing je de kijker naar het onderwerp te kijken."

Bron: www.socameras.co.uk

Een tip van mij is om te overwegen om filters aan te schaffen. Ik zelf gebruik bijvoorbeeld heel vaak een Polaroid UV-filter, het zorgt er voor dat de zon niet veel te fel wordt in je foto. Het redt echt je foto's, ook al schijnt de zon niet zo vaak in Nederland..

Picture maker of picture taker?

Laatste tip van Carel is om te ontdekken of je liever een picture maker bent of een picture taker. "Een picture maker is iemand die de regie heeft over het foto maken, dus bijvoorbeeld een studio heeft en alles kan bepalen zoals belichting of set design. Een picture taker is iemand die dus daar geen regie op heeft en foto's maakt van zijn omgeving, iemand die dus de emoties en de empathie van het dagelijks leven vangt."

Hup, waar wacht je nog op? Pak je camera en ga de wijde wereld in. Maak de mooiste foto's die je later in de smoelen van je kleinkinderen kunt wrijven. En als je toch bezig bent, stuur dan gelijk even je beste foto's naar deze fotowedstrijd van het Rijksmuseum. Win je eigen expositie in het Rijksmuseum en je krijgt ook gelijk veel te leren over fotografie van Carel. 

 

Gepubliceerd op 26 december 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.