Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat te doen met kutcadeaus?

Wat te doen met kutcadeaus?

Door Wayne

Het is bijna zover: Sinterklaas. En wat hoort daar natuurlijk bij? Naast pepernoten en marsepein helaas ook: kutcadeaus. Stiekem hoop je op een iPhone 6s (of iets minder duurs van je lijstje), maar de keiharde realiteit is dat je hooguit een iPhone-hoesje krijgt van je oma met daarop een beschamende foto van een baby-jij die net uit bad komt. Dat belooft niet veel goeds tijdens Kerstmis...

Wat moet je doen met deze ongewilde en vrij nutteloze cadeautjes? Sterker nog, hoe voorkom je dat dit nog een keer gebeurt? Hierbij een paar tips.

Wees aardig
Eén van de grootste taboes op deze wereldbol is het afwijzen van cadeautjes. De persoon die je het cadeautje geeft heeft natuurlijk met bloed, zweet en tranen naar een cadeautje voor je gezocht, dus dan is het niet zo lief als jij er je neus voor ophaalt. Dus om toch dankbaar over te komen dan reageer je net als onderstaand jongetje.

Verkopen? Weggooien? Doorgeven?

En nu? Wat doe je met het cadeau? Je kan je cadeaus natuurlijk op Marktplaats aanbieden, zoals iedereen tegenwoordig doet. Pas dan wel op dat je daar discreet mee bent, het is natuurlijk vet ongemakkelijk als de persoon die jou het cadeau gaf erachter komt.

Je kunt je cadeau ook gewoon doorgeven aan een ander. Kan je bijvoorbeeld een beetje slijmen bij je docent om een beter cijfer. Of je gebruikt 't voor een verjaardag van een ander, hoef je meteen niks meer te kopen. Score.

Als je die risico's allemaal wilt mijden, kun je 'm ook linea recta de kliko ingooien. Lekker onder de verrotte groenten en andere troep, zodat niemand 'm ooit nog tegenkomt. 

Je kunt het ook laten lijken alsof je hem per ongeluk hebt verloren. Laat hem achter in de trein of bus onderweg naar huis na je zeer saaie sinterklaas-familiebijeenkomst. En als je op de fiets bent, laat de wind dat oerlelijke ding dan meevoeren tot in de Maas. Erin gooien kan natuurlijk ook.

Vermijden

Om jezelf veel moeite en ongemakkelijke situaties te besparen kun je dit soort dingen in het vervolg (lees: volgend jaar) maar beter gewoon vermijden.

Dat kun je bijvoorbeeld doen door te vragen naar geld. Maar 9 van de 10 keer heb je dan zo'n oliebol die daar geen gehoor aan geeft omdat het niet persoonlijk is. "Ik ben je beste vriendin, ik ga je toch geen geld geven? Hier heb je een 6-kleuren-in-1-pen." Probeer dan te zeggen dat je voor een groot cadeau spaart en dat je echt héél graag zo'n superdeluxe Go Pro/iPhone 6/Playstation 4 wilt hebben.

Ook kan je een heel concreet verlanglijstje maken. Schrijf er niet alleen op wát je wilt, maar ook waar je het kunt kopen en hoe duur het is. Noem eventueel zelfs alternatieven, zodat ze niet zelf dingen gaan uitzoeken als iets te duur of uitverkocht is.

Je kan het ook psychologisch doen: jij koopt een geweldig en duur cadeau voor de gelukkige. Als hij/zij vervolgens aan komt kakken met een sullig cadeau dan geef je diegene zeker een schuldgevoel. Volgend jaar komt-‘ie dan waarschijnlijk wel met een luxe cadeau dat je wél op je verlanglijst heb gezet.

Mission Impossible

Tot slot een tip: verwacht gewoon niet te veel van je cadeaus. Een Sinterklaas-feest of Kerst zonder ongewenste cadeaus is een mooie kerstwens, maar eigenlijk gewoon Mission Impossible. Reken dus ook niet op wonderen, zelfs als je al het bovenstaande hebt geprobeerd. Gelukkig heb je nog de kruidnoten om je teleurstelling weg te eten. 

Gepubliceerd op 28 november 2015

REACTIES

A.

A.

Maar ik mis eigenlijk dat je cadeautjes waar je misschien niet helemaal happy mee bent of die niet helemaal zijn wat je wilde hebben voor sinterklaas, ook kan weggeven. Zoals douchelgel nij kerstmis/sinterklaas aan de voedselbank, of in een pakket voor vluchtelingen. Er bestaan genoeg van dat soort goede initiatieven waar je je spullen kwijt kan, waar andere dan heel blij mee zijn. En denk: er is altijd een betere, leukere, vriendelijkere oplossing dan iets weggooien!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.