Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leestips voor mannen

Leestips voor mannen

Door Mette

Een van de meest gestelde vragen op onze Whatsapplijn: welke boeken zijn er geschikt voor jongens? Dit is redelijk logisch natuurlijk, we moeten allemaal enorme bergen papier lezen voor school en je wil als jongen natuurlijk niet de hele tijd supermoeilijke of -romantische boeken lezen. Daarom hierbij een aantal boekentips die óók (of vooral) geschikt zijn voor lezers van het mannelijk geslacht.

Albrecht en wij, Lodewijk van Oord

Voor de alle-boeken-zijn-zo-saai-en-ook-allemaal-hetzelfde-types is deze roman echt ultiem geschikt.

Het boek vertelt het verhaal van dierentuindirecteur Edo Morell, die zijn verzameling dieren graag nieuw leven in wil blazen. Hiervoor zet hij een plan op: hij zal zijn neushoorn Albrecht zo veel mogelijk in de publiciteit brengen. Hoewel zijn stunt in eerste instantie een redelijk goed plan lijkt, blijkt hij er later veel mee op het spel te zetten.

Hoewel dit boek echt vet absurd maar vermakelijk is, valt er bij je mondeling ook best wel veel over te zeggen: een terugkerend thema in de moderne literatuur is immers de consumptiemaatschappij. Dit boek gaat over niets minder dan de massale consumptie van inhoudsloos spektakel, gegoten in een prachtig bescheiden en grappig verhaal.

Stel je voor dat je door dit boek de smaak van het lezen te pakken krijgt en je vindt dat je klaar bent voor iets moeilijkers, probeer dan eens Arnon Grunberg lezen. Figuranten bijvoorbeeld.

Bloemkool uit Tsjernobyl (een vadergeschiedenis), Roman Helinski

Wie de koude, harde, kleurloze toon van de Nederlandse literatuur een beetje zat is, moet dit lezen.

Het is een gedetailleerd boek over één vader met vreemde trekken, beschreven vanuit zijn zoon Victor, die het gedrag van zijn vader vol verbazing observeert.

Victor vraagt zich bijvoorbeeld vaak af waarom zijn vader zo vaak voor een lange periode verdwijnt. Hij is helemaal verbijsterd als zijn vader opeens besluit om, na jaren in een dorp in Nederland, de grens te overschrijden en te vertrekken naar Oost-Afrika. Eh, wat ga je daar doen, pap?

In dit boek kun je lezen hoe een zoon zijn vader volwassen ziet worden en hoe hij het raadsel rond deze man zich langzaam ziet ontvouwen. Dus, als je een beetje papa-issues hebt, moet je dit misschien maar eens openslaan.

Extra tijd, A. H. J. Dautzenberg

Oké, ik geloof echt niet dat alle jongens van voetbal houden. Maar toen ik om me heen ging rondvragen naar welke boeken de meeste jongens in mijn klas het leukst vonden, kwamen er toch heel veel met sportverhalen.

Daarom tip ik toch maar even een voetbalboek, al is het veel meer dan alleen een voetbalverhaal. De hoofdpersoon is Marcel, die de lievelingsclub van zijn terminale vader probeert te redden van degradatie door een actie op te zetten. Tijdens die reddingsactie ontdekt hij een heel raar geheim.

Op die manier is het niet alléén een verhaal over voetbal (daar kun je voor Nederlands ook niet zo veel mee), maar gaat het ook over familieverbanden en psychologie.

Je kunt ook boeken van Tim Krabbé lezen, als wielrennen meer je ding is.  

Gepubliceerd op 1 december 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Jon

Jon

Fun fact: Roman Helinski heeft als scholier nog columns geschreven voor Scholieren.com.

8 jaar geleden

X.

X.

ik ben een transgender...

8 jaar geleden

R.

R.

ok

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.