Leesvoer voor op je lijst: Spijkerschrift

Leesvoer voor op je lijst: Spijkerschrift

Door Mette

Ik las een boek

Getiteld Spijkerschrift

Geschreven door Kader Abdolah

Aantal pagina's? 254

Oboekitas? Ik heb een hardcover, dan weegt 'ie iets van 477 gram.

De hoofdpersoon is Aga Akbar, een dove man uit het Midden-Oosten. Zijn verhaal wordt verteld door zijn zoon Ismaiel, die het vertaald heeft uit het boek dat Aga zelf heeft geschreven in een eigen bedacht spijkerschrift.

Het verhaal is niet echt te duiden. Er is geen centraal thema. Eigenlijk gaat het boek vooral gewoon over het leven, de liefde, poëzie, zand en de wind.

Aga is namelijk geboren in de woestijn, als zoon van een dienstmeid en haar koning. Hij draagt de achternaam van zijn edele vader, maar is opgevoed door zijn moeder en haar broer. De reden: hij is doofstom geboren, en doofstomme kinderen krijgen niet zo veel aandacht. 

Althans: de meeste niet. Aga wel. Zijn familie heeft voor hem een simpele gebarentaal bedacht, zodat hij zich kan uitdrukken. Hij heeft veel geleerd over poëzie, hij heeft weinig geleerd over de grote dingen, maar dat is nooit een probleem geweest.

Nu is Aga oud, woont hij in Nederland en heeft hij zelf kinderen om voor te zorgen. Nu ziet hij hoe het leven van een dove jongen, die toevallig geboren en verzorgd wordt, kan lopen, in een kleine stad in de buurt van een berg.

Het leest als een prentenboek, met verhalen van plaatjes en schilderijen geschept uit zingende beelden. Het is een soort wijs geschrift van een wijze man, echt een groot verhaal vol citaten van wijzen.

De zinnen zijn soms vreemd gebouwd en dat versterkt het effect alleen maar. De stijl vergroot het mysterie en schuurt zandkorrels over de pagina's.

Dit alles is toe te schrijven aan het feit dat de schrijver, Kader Abdolah, zelf uit Iran komt en zijn verhalen heeft leren maken uit boeken die hij las. Hij schrijft als een schrijver. Hij is echt een verteller, die de lezer meeneemt op een enorm grote reis.

Dat is ook het mooie aan dit boek: dat het je meeneemt. Dat je als lezer de grote oversteek met de hoofdpersoon meemaakt.

Dit moet je dus écht wel lezen, omdat het je hoofd oprekt en vult met van alles, omdat het je meeneemt, de wereld over, en je er heel veel wijzer van wordt. Het is een verslag van een onbestaand leven, maar wanneer je het leest lijkt alles echt gebeurd.

Als je dit leest, leer je een wijze opa kennen die je zelf waarschijnlijk nooit hebt gehad (is dat wel zo, prijs je dan gelukkig), maar waar je altijd al van droomde. En die man wil niemand missen.

Spijkerschrift, Kader Abdolah
Uitgeverij De Geus
Moeilijkheid: ***
Algemene beoordeling: ****

Gepubliceerd op 20 november 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.