Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Weg met die Facebookvrienden

Weg met die Facebookvrienden

Door Wayne

Het is vandaag Nationale UnFriend Day! Komiek Jimmy Kimmel riep deze dag op 17 november in het leven om iedereen eens even kritisch naar zijn of haar Facebook-vriendenlijst te laten kijken. Heb je die 786 vrienden wel nodig? Zijn hun status-updates wel zo interessant? Vandaag is het moment om je lijst vol 'vrienden' even iets af te slanken.

Maar ja, wie ga je dan in hemelsnaam ontvrienden? Je basisschoolcrush uit groep 8, je moeder of toch die irritante meid die iedere uur wat plaatst over haar stressvolle leven. Klein lijstje.

De ik-ben-net-moeder-persoon

Duizenden foto's van haar pasgeboren stuk grut, iedere keer gekleed in van die superschattige dierenrompers van de Zeeman. Daarnaast ook nog honderden filmpjes van haar eerste loopje, haar eerste woordjes, haar hooligan-fase in de krib of haar eerste gesloopte knuffel. De vraag is: wil je dat eigenlijk wel zien? Is het daadwerkelijk je tijd waard? Antwoord: nee. Ontvrienden die hap.

De Facebook-gamer

Yes, een Facebook-melding. Maar als je kijkt word je blij gemaakt met een dode mus: het is een game-request. De teleurstelling is groot, je wacht al de hele dag op een like van je crush die je hebt getagd in een grappig kattenfilmpje. En nu komt deze kerel aankakken met een vraag of je Candy Crush Saga met hem wil spelen. Zeg maar dikke doei tegen hem.

De tagger

Shit, hij heeft je weer in een kattenfilmpje getagd. En sinds het feestje van afgelopen maand heeft hij jou in allerlei filmpjes en (oncharmante) foto's getagd. En toch heeft hij je knap genoemd. Ieuw. Je kan het wel liken nu en doen alsof je het echt leuk vindt, maar dan blijft hij aan de gang. Hoe laat je hem weten dat je niks meer met hem te maken wil hebben? Ontvrienden.

De fanatieke kwis-deelnemer

Nee, je hoeft niet te weten wat voor 'n soort Disney-prinses jij zou zijn. En je hoeft ook niet te weten op welk Jersey Shore-karakter jij het meest lijkt. Hetzelfde geldt voor kwisjes over auto's die iets over je persoonlijkheid zouden zeggen, of de Disney-film die het meest op jouw leven zou lijken. Leuk dat je Facebook-vriend daar lol aan beleeft, maar al die shares van kwisjes zijn gewoon Te. Veel. Unfrienden die hap.

Het familielid

Dit wordt meer een gewetenskwestie. Is het wel moreel verantwoord om een familielid te ontvrienden? Aan de andere kant: zijn het wel vrienden? Je hebt ze immers niet gekozen. En wil je echt dat ze al die foto's van avondjes iets te lang doorzakken onder ogen krijgen? Laat staan dat je al die stomvervelende vakantiefoto's en mislukte selfies van hen moet bekijken. Awkward. Plus: ellenlange (gênante) Facebook-reacties.. Bijvoorbeeld als je tante/oma/moeder het over je jeugd gaat hebben. "Oh, je vriendin op deze foto lijkt wel erg veel op je zus!" Juist, ontvrienden.

De social media-politicus

Hij lijkt op elk gebied wel een expert te zijn, van werkeloosheid tot de zorgsector. Hij geeft alles en iedereen de schuld behalve zichzelf. Mark Rutte is degene die Nederland de afgrond in helpt en over het ziekenhuisbeleid/de PVV/gasboringen in Groningen kan hij wekenlang posts met analyses schrijven. Maar zelf ooit wat doen, ho maar. Jijzelf bent bovendien niet echt into polictics. Ontvriend die grootschreeuwer maar. 

De niet-zo-actieve-Facebooker

Deze persoon lijkt nooit op Facebook te zitten: zijn profielfoto stamt uit december 2012 en z'n Facebook-wall is bijna leeg. Bovendien reageert hij altijd pas na acht dagen op je berichten en tags. Is het dan nog wel zinvol om in contact met hem te blijven? En is Facebook er wel het juiste medium voor? Niet echt, ontvriend hem maar.

Gepubliceerd op 17 november 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Oke, dat waren dus (bijna?) alle soorten facebookers. Tijd om al mijn vrienden te verwijderen ;-).

8 jaar geleden

L.

L.

dat kun je dan ook gerust doen! Of, gewoon je account verwijderen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.