Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe ver gaan Instagrammers voor goede foto's?

Hoe ver gaan Instagrammers voor goede foto's?

Door Wayne

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het 19-jarige Australische Instagram-model Essena O'Neil is gestopt met het plaatsen van foto’s en video’s via social media. Ze had honderdduizenden volgers, een modellencontract en enorm veel likes, maar toch was ze ongelukkig. Al die perfectie op Instagram was eigenlijk gewoon nep, zo biechtte ze op. 

Ook in Nederland kennen we veel Instagrammers met immens veel volgers. Wat vinden zij van de move van Essena? En hoe gaat het er hier in Nederland nou precies aan toe? 

Sabrina Putri (@lovelydreamer_), 31.500 volgers
Instagrammer Sabrina (17) snapt de actie van Essena wel. "Mensen denken vaak dat het leven van Instagrammers zo perfect is, maar in feite is dat eigenlijk niet zo. Vaak ziet men de context van de foto niet." Ook zij ervaart een enorme druk; het gaat er steeds om hoeveel likes je krijgt. "Toen ik begon met bloggen had ik daar nog niet zo'n last van, maar na verloop van tijd steeds meer. Ik bekeek accounts van anderen en vergeleek het aantal likes met die van mij. Maar ik heb er niet zoveel last van als Essena. Als dat ooit wel gaat gebeuren, ga ik social media minder gebruiken. Dan zou ik bijvoorbeeld alleen nog foto's met vrienden en dat soort kiekjes plaatsen."

Lenette Hermsen (@xLenette), 11.500 volgers
Ook Instagrammer Lenette (17) herkent de druk rondom het scoren van veel likes. "Het is niet dat ik een verslaving aan likes heb, maar ik vind het wel belangrijk om actief te blijven. Ja, daar voel ik zeker een bepaalde druk bij. Je moet van jezelf laten horen. Maar wanneer ik minder likes krijg, zit ik er niet heel erg mee.’’

Op dieet gaan voor social media vindt ze wel echt te ver gaan. "Ik snap het nut er gewoon niet van. Je bent helemaal niet jezelf op die manier en je volgers, waar je een voorbeeld voor bent, kunnen die perfectie nooit nastreven.’’ Dingen als je buik in houden heeft Lenette dan ook nog nooit voor een foto gedaan. "Wel maak ik gebruik van filters. Er staat bijna geen enkele foto op m'n Instagram die maar één filter bevat. Daardoor zien de foto's er wel mooier uit dan ze eerst waren. Voor selfies zoek ik bijvoorbeeld het juiste licht op en dan maak ik ze soms wel twintig keer achter elkaar, waaruit ik dan één goede kies." 

Ze vertelt ook dat ze weleens wordt benaderd door bedrijven. "Meestal zijn dat fashionbedrijven. Ik krijg dan een kledingstuk van ze, waar ik een foto van post. Vaak hoef ik ze alleen maar te taggen in een post en dan is het al goed."

Kim van Haren (@kim.van.haren), 4.364 volgers

Instagrammer Kim (17) zegt zelf niet zo bezig te zijn met de druk rondom social media. “Ik voel het wel een beetje, maar sta er best sterk in. Er zijn inderdaad genoeg mensen die commentaar geven, ook negatief.”

Ze vertelt dat er ook veel bedrijven zijn die samen willen werken, zoals Walibi of modewebshops. “Dan vragen ze of ik wat kleding uit wil zoeken en daar een foto van op Instagram wil zetten. Daar krijg ik dan ook voor betaald.”

Ze noemt zichzelf niet 'verslaafd'. “Ik ben niet heel erg bezig met de foto’s, maar ik gebruik wel veel filters. Ik doe dat niet om een perfect plaatje neer te zetten. Sommige mensen hebben echt een perfect Instagram-account, zij zijn er een beetje in doorgeschoten. Dat heeft denk ik te maken met zelfvertrouwen, likes worden vaak gezien als complimentjes. Dat geeft een boost. Ik vind zulke ‘perfectie’ te ver gaan, ik ben ook maar gewoon een persoon. Dat laat ik dus ook zien. Niet alles op Instagram is dus nep."

We hebben een groot aantal bekende Instagrammers gevraagd om commentaar, maar degenen die wij benaderd hebben wilden of konden niet op onze vragen ingaan. 

Gepubliceerd op 4 november 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.