Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik ben moslim, nou en?

Ik ben moslim, nou en?

Door Hizir

Een aantal dagen geleden gebeurde er iets bijzonders. Ik stond naast een jongen, die tien minuten daarvoor nog vrijwel onbekend was voor me. We deden beiden ergens vrijwilligerswerk en toevallig hadden we op hetzelfde tijdstip pauze. Op tafel stond een pakje drop. Ik pakte het pakje van de tafel en bestudeerde de ingrediëntenlijst.

De jongen naast me keek me vragend aan. "Ik kijk even of er gelatine inzit", leg ik uit. "Oh, je bent er allergisch voor", constateerde hij. Ik schudde met mijn hoofd van links naar rechts, omdat er een koekje in mijn mond zat. Ik wilde wel antwoord geven, maar tegelijkertijd hield iets me tegen.

Gruwelijke film

Het was een vreemd, onbegrijpelijk gevoel dat me tegenhield. Een mengeling van schaamte en angst. Plots schoten er allemaal beelden door mijn hoofd. Een vriend die ooit grapte: "Als zij boos worden, dan vragen we Hizir gewoon om zijn vrienden van IS hierheen te halen." En de PVV-stemmers die "minder, minder, minder" riepen. De grappen die de jongens in de bus maakten over de Islam. En de uitspraak van een vrouw die vlakbij me stond in het theater: "ze moeten er allemaal uit, al die moslims. Criminelen." Al die beelden bij elkaar leken net een scène uit een gruwelijke film.

Het koekje was inmiddels op. Ik had een lege mond. De jongen keek me nog steeds vragend aan. "Ik mag het snoep misschien niet. Ik ben moslim en wij mogen geen gelatine", floepte ik eruit.

Hoop

Ik was erg bang om te zeggen dat ik moslim was. Ik was bang voor zijn reactie. Misschien is dat ook wel een beetje logisch, als je je bedenkt hoe er tegenwoordig tegen de Islam aan wordt gekeken. Het lijkt wel alsof elke moslim een extremist is (maar ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat dat niet klopt). 

"Oh, oké. Maar in het meeste snoep zit toch gelatine? Is er een vervangend iets voor gelatine?" vroeg de jongen me. Ik gaf hem antwoord. Hierna hadden we een lang gesprek over de Islam. Ik was opgelucht. Het nare gevoel verdween. Ik hoefde nergens bang voor te zijn. Ik moet ook niet meer bang zijn. Ik ben moslim, so what? Ik legde het pakje drop weer op tafel en nam nog een koekje. Zonder gelatine.

Gepubliceerd op 3 november 2015

REACTIES

P.

P.

Jongen wie rukt dat nou wat. Er wordt al ééuwen met Christenen en dergelijke gespot en daar worden ook grappen en watniet over gemaakt. Maar dáár hoor je niemand over. Néé, maar als ze het over de Islam hebben of de geliefde profeet dan is het uit den boze. Zoals je zelf zei: So what?

8 jaar geleden

A.

A.

tja maar het is niet fijn om belegd te worden dus eigenlijk hoort dit niet te mogen

8 jaar geleden

A.

A.

totaal met je eens pauline wat maakt het uit of er grapjes over worden gemaakt maar ondertussen schieten moslims van I.S. of anderen terreur groepen onschuldige mensen dood en plegen zelf moord aan slagen mensen kijken niet naar wat anderen mensen (rassen) goed doen ze kijken allen naar de slechten dingen

8 jaar geleden

A.

A.

wat een totaal misplaatste en kortzichtige reactie. Kijk eens verder dan je neus lang, zal je vast goed doen. Dergelijke reacties geven maar weer eens aan waar het gemiddelde niveau van een PVV-stemmer ligt.

8 jaar geleden

C.

C.

beste,

Als ik jouw was Zou ik wat meer informative informatie Zoeken voordat je over dit soort onderwerpen praat. Islam is geen ISIS, en ISIS is geen Islam. De Islam is juist tegen het doden van onschuldige mensen. Bijdeze will ik je aangeven om voortaan voordat je je mening uit over een bepaald geloof of een groepering mensen eerst even wat meer te weten komt en Dan je mening pas uit.

mvg,

8 jaar geleden

A.

A.

Volgens mij was het niet Hizir's bedoeling de verschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen te benadrukken zodat er discussies ontstaan, maar om iets persoonlijks toe te geven. Mooi geschreven ;).

8 jaar geleden

C.

C.

Die uitspraak van Wilders gingen over Marokkanen, niet eens over het islaam zelf. Hij haat het wel, maar het ging daar niet over.

8 jaar geleden

N.

N.

Mag ik even? Ik vind dit artikel zo onwijs goed geschreven, maar sommige reacties vind ik hier redelijke vermoeiend, snappen bepaalde mensen nou echt niet, dat er een verschil tussen zit op het moment dat er een grapje word gemaakt over een christen, of dat je als moslim met een terrorist of met IS vergelijkt word, begrijp me niet verkeerd, want grapjes over christenen vind ik ook niet okay, maar eerlijk is eerlijk @pauline heb jij welleens een politieke partij horen schreeuwen: "Willen we meer of minder christenen" ? Ik in iedergeval niet.

8 jaar geleden

B.

B.

Wat een onzin artikel...
Als mensen zichzelf maar blijven verdelen van elkaar en maar verschillen blijven zien/zoeken tussen de zogenoemde 'moslims en niet-moslims' dan zullen we niet ver komen.
Als we elkaar nou eens allemaal als mens zouden zien en niet als moslim of als christen dan zouden dingen anders gaan.

Maar geen haat naar jou toe hoor, Hizir, je bedoelde het vast niet zo en het is iets wat we standaard allemaal doen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.