Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Zo maak je saaie vakken iets leuker

Zo maak je saaie vakken iets leuker

Na een boek over de maatschappelijke aspecten van de aardrijkskunde, globalisering, handelskolonialisme en de toepassing daarvan in Groot-Brittannië en India (volg je 'm nog?), introduceerde mijn docent afgelopen week het thema voor het volgende blok: geografische fysica. Ik kon wel huilen. 

Heb jij ook zo'n vak waar je niets mee kan? Of stof die onmogelijk abstract is? Dan ken je dit gevoel vast wel. Ik verzamelde een hoop tips om zo'n 'kotsvak' toch nog enigszins draagbaar te maken.

 1. Bekijk uitlegfilmpjes
  Vaak gaat moeilijkheid gepaard met saaiheid. Op ons videoplatform vind je talloze filmpjes met een motiverende docent die je hetzelfde verhaaltje honderdduizend keer hetzelfde uit zal leggen. Sommige docenten maken zelfs geschiedenisonderwerpen nog een beetje te pruimen. (Tip: je kunt de video eventueel óók pauzeren op gekke gezichtsuitdrukkingen en het juiste antwoord roepen op zijn zelf gestelde vraag.)
 2. Plan het vak ruim en spreid je leerwerk
  Niets zo vervelend als last-minute aan de studie en dan al helemaal een vak dat je niet ziet zitten. Vat na de les je stof samen, lees de hoofdstukken voor de volgende keer door, onderstreep wat je niet snapt en stel vragen in de les. Ook als ze al gesteld zijn, ook als dat twee minuten geleden het geval was. Vraag lekker door, totdat jij snapt waar het over gaat.
 3. Beloon jezelf
  Hoofdstukje over 'effusief vulkanisme' voltooid? Trakteer jezelf! Zak drop, een half uurtje op de bank met je favoriete serie of eis drie euro van je ouders wegens goed gedrag.
 4. Zorg dat iemand bereid is je een schop onder je kont te geven
  Is niet fijn. Werkt wel. Stel een vacature op en keur vrijwilligers (streng meets positieve feedback). 
 5. Doe een activiteit die aan de stof gerelateerd is
  Bezoek die deltawerken, het Rijksmuseum, de Afsluitdijk en bereken de afstand van de supermarkt tot die populaire koffietent. Ga naar het Openluchtmuseum of duik in het kledingdepot van het plaatselijke theaterhuis en verkleed je als Jeanne d’Arc om dichterbij het gevoel van een overwinnaar te komen.
 6. Word competitief
  Strijd (in stilte) tegen klasgenoten om het hoogste cijfer en probeer je persoonlijke record te verbeteren. Koop zo'n te gek notitieblokje en schrijf/zeik over verloren liters bloed, bitter zweet en de gelaten tranen die deze voldoende mede mogelijk hebben gemaakt. 
 7. Kijk een film die over de stof gaat
  Anders dan feitelijke uitlegfilmpjes, kunnen speelfilms (of docu's) je prima op weg helpen. Ook een mooi excuus om weer 'ns naar de bios te gaan als er iets draait (want: Michiel de Ruyter, geschiedenis enzo). 
 8. Verwerk het leerwerk in berichtjes op sociale media
  Aangezien er geen dag voorbij gaat zonder posts op Facebook of Instagram, is dit een uitstekende manier. Neem een selfie met Plato en benoem zijn filosofische uitgangspunten in het onderschrift of in de hashtags.

Kortom: stel een superteam op (ouders, broertje, huiskat) dat morele steun in zware tijden garandeert, vorm doelen en loop niet te hard van stapel. Zet je in ieder geval over die jammerende ja-maar-ik-vind-het-allemaal-ronduit-kut attitude heen, want een hap uit hoofdstuk zes gunt geen hoog cijfer helaas. En je wil toch geen jaartje blijven plakken? Go for it, dus. 

voeg reactie toe

6157

reacties

Of je vraagt je favoriete mede-blogger of hij jou dolgraag wat wilt uitleggen over effusief vulkanisme op een OV-fiets.
door Wayne de Boer (reageren) op 15 oktober 2015 om 11:06
@Wayne, precies! Dan kunnen we het in het vervolg hebben over windstromingen en met welke eenheid wij onze wapperende haren meten.
door Sophie Theunissen (reageren) op 15 oktober 2015 om 14:42