Leerlingen mogen hun docenten beoordelen

Leerlingen mogen hun docenten beoordelen

Door Wayne

Ein-de-lijk is het zover: je mag je meehelpen met de beoordeling van je docent. De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met een wetswijziging over de inbreng van leerlingen op de evaluatie van docenten, zo meldt het LAKS vandaag. Door de wijziging staat er in de wet dat scholen nu verplicht zijn om de inbreng van leerlingen op personeelsbeleid in het schoolplan op te nemen. 

In Nederland zijn er al een flink aantal scholen die een enquête afnemen over hun docent, maar dat is niet genoeg, vindt LAKS-voorzitter Andrej Josic. "Vanuit de enquête krijgen docenten slechts een algemene score te zien. Verder ontvangen ze zoveel input. En als een docent niet precies weet wat er mis is dan is het natuurlijk lastig om zijn of haar les te verbeteren." 

"Leerlingen weten vaak wel wat er beter kan in de lessen. Daarom is het beter om de leerlingen goed te betrekken bij de beoordeling." Bedenk je maar eens: nu komt het nog vaak voor dat een andere docent of afdelingsleider gezellig in de les komt zitten. Hij of zij schrijft dan driftig op een kladblokje en zorgt voor een wat ander sfeertje in de klas. De beoordeler krijgt dan natuurlijk geen realistisch beeld, want de lolbroek van de klas past wel op als de rector in de klas zit. 

Handboek

Hoe je school die beoordeling het beste kan aanpakken? Het LAKS heeft een handboek "LED" op hun website klaarstaan, waarin staat hoe je jouw docent kan beoordelen. Het handboek zou een beeld kunnen geven van hoe het er in de toekomst eruit kan zien. De methodes verschillen van een anonieme vragenlijst tot een heus sollicitatiegesprek. Zo voeren ze op een school in Zeist al sollicitatiegesprekken uit. Voor sommigen nogal apart om mee te maken, maar het is wel erg effectief.

Gepubliceerd op 29 september 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Leuk

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.