Wayne bezoekt: Schone Handen

Wayne bezoekt: Schone Handen

Door Wayne

Nederlandse films worden zwaar ondergewaardeerd, vind ik. Onze filmindustrie mag dan wel klein en bescheiden zijn, slecht is-ie zeker niet. Daarom recenseer ik als aftrap voor de filmrubriek van dit jaar Schone Handen. Een misdaadthriller die zo spannend is, dat je juist vieze handen krijgt van het zweet.

Guttegut, wat zijn er tegenwoordig toch veel films in de bioscoop! Blogger Wayne is kenner, maker en liefhebber van films, en kiest er elke maand twee uit om te checken of het je zuurverdiende geld waard is. De eerste film van dit schooljaar: Schone Handen. 

 Genre | thriller

 Lengte | 108 minuten

 Hoofdrolspeler | Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten

 Geen 3D

Schone Handen is de verfilming van het boek van René Appel. Jeroen van Koningsbrugge speelt Eddie, een Amsterdamse crimineel die handelt in drugs. Zijn vrouw genaamd Sylvia (Thekla Reuten) weet daarvan, maar laat het tot nu toe gewoon gaan. Zij krijgt immers een volle kledingkast en een keuken van een halve ton met 't geld wat hij verdient. Maar op een dag komt de politie snuffelen, en dan is Sylvia er klaar mee. Ze wil dat Eddie uit dat handeltje gaat. Maar dat is niet zo makkelijk als uit een schoolbandje stappen. Met geweld probeert Eddie aan een schone lei te beginnen met zijn gezin. 

(C) Dutch Filmworks

Amsterdam

Het verhaal speelt zich af in onze hoofdstad. De hoofdrolspelers spreken dan ook met een heerlijk volksbuurt-accent en typische woorden en namen die alleen maar gesproken worden langs de grachten. Woorden zoals leuter, blaffer en klauwen zoemen langs je oren. En als je al dacht dat het ABN nauwelijks voorkomt in de film, komt er ineens ook nog Vlaams opduiken. Amai, ik werd er helemaal mesjogge van. Waar bleef de ondertiteling?

Zweethanden

Jeroen heeft blijkbaar nog nooit van Axe Dry  gehoord: in de hele film is hij bezweet. Elke seconde die hij in beeld is, zitten de waterdruppels op z'n hoofd en de rest van zijn behaarde lichaam (gelukkig is de technologie nog niet zo ver dat je het kan ruiken door het scherm). In de film wordt Nederland namelijk getroffen door een hittegolf, daarom ziet iedereen er uit als een rode tomaat met waterdruppels erop. Maar daar zit ook een positieve kant aan: het zorgt ervoor dat de confrontaties nog spannender worden. Met zweet lijkt de situatie stressvoller, en ga je op het puntje van je stoel zitten.

(C) Dutch Filmworks

Minpunten

Zoals ik al zei is de film retespannend, maar hier en daar zitten wat kleine minpuntjes. De special effects in de film zijn een beetje matig, wat het einde minder sterk maakt. Om het met zo min mogelijk spoilers te zeggen: bepaalde gebeurtenissen die special effects nodig hebben zijn zo matig gemonteerd dat het nep lijkt, dus weg spanning. Verder is het einde eigenlijk wel te voorspellen. Dus een plaspauze tussendoor is best mogelijk. 

Maar wat ik echt het euvel vond aan Schone Handen was de auto van Sylvia. Zij rijdt in een kanariegele Fiat 500L (al lelijk van zichzelf) met een luipaarden-printje op de zittingen en zonder hoofdsteunen. Op een gegeven moment in de film zet ze een geheime achtervolging in op haar man, maar ze rijdt slechts drie of vier auto's van hem vandaan. Het is letterlijk onmogelijk om die auto over het hoofd te zien, bovendien zou je de bak van je bloedeigen vrouw moeten herkennen. Ik was dan ook blij dat Eddie de auto ging slopen.

Gering aantal geweerschoten 

Conclusie: de film is zeker niet slecht. Maar is het dan het echt waard om daarvoor naar de bioscoop te gaan met je vrienden? Niet echt. Hoe goed hij ook mag zijn, naar mijn mening is het een film dat je net zo goed straks thuis kan kijken. Die grote Dolby-luidsprekers zijn niet nodig voor het geringe aantal geweersschoten. Bovendien kan een bezwete Jeroen van Koningsbrugge bepaald afschrikwekkend zijn voor jonge kijkers, zeker op het grote scherm. 

  Iets lozen | Kan wel even tussendoor

 Ouders mee? | Bevat korte vrij-scène 

  Waardering | Drie sterren

Gepubliceerd op 17 september 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.