Weggaan of aankomen?

Weggaan of aankomen?

Door Anouk

Weggaan is een rare gewaarwording. Ik was er al weken mee bezig; veel vrienden en vriendinnen heb ik meerdere keren een allerlaatste knuffel gegeven en sommige mensen verwachte ik nog wel te zien, maar het kwam er niet meer van. Alles leek ineens heel dramatisch.

Anouk (16) vertrekt voor een jaar naar Digby, een piepklein dorpje in Canada, waar ze een jaar highschool gaat volgen. In haar blogs doet ze verslag van al haar Canadese avonturen, het verlangen naar broodjes kaas en sorry zeggen bij alles wat je doet.

Als je daar zo staat op Schiphol, komt er een moment dat je moet stoppen met kletsen en met controleren of je paspoort nog op dezelfde plek zit als zeven seconden geleden. Dan moet je je hele uitzwaai-comité , want er waren best een aantal mensen gekomen, gedag gaan zoenen. Ik had ergens een hysterische huilbui bij mezelf zien aankomen, maar nee; deze ijskoningin hield het droog.

Briefjes

Het uitzwaai-comité

Ook toen ik allemaal lieve briefjes kreeg: “Pas openmaken in het vliegtuig/
morgen/op 31 december.” Ook toen mijn moeder een menselijke versie van de Niagara Falls werd. Ook toen mijn beste vriendinnetjes wel uit hun ogen begonnen te zweten. Ook toen ik door de douane liep en ik het hele kliekje nog uitgebreid zag staan zwaaien. Ook toen ik moederziel alleen bij de gate zat en het vliegtuig al zag staan. 
Ik hield het droog. 

De vraag of ik het me allemaal wel echt realiseer komt dan ook naar boven drijven. Tien maanden is best lang. Toch denk ik dat ik het ergens wel besef, voor zover het te beseffen valt. Maar ik besef niet alleen dat ik wegga. Ik besef ook dat ik aankom. Ik bekijk het vanuit een ander perspectief, want alles heeft twee kanten.

Nieuw leven

Ik ga niet alleen weg, ik kom aan. Ik kom aan in mijn nieuwe leven. Een  leven dat ik nog moet ontdekken. Een  leven dat heus heel moeilijk zal worden af en toe, en dat vast gepaard zal gaan met heimwee. Maar ook heel veel nieuwe woorden die ik later zal gaan dromen, nieuwe etenswaren die ik later zal gaan missen en vooral nieuwe mensen die later nieuwe vrienden worden. Bestemming bereikt.

Gepubliceerd op 11 september 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.