Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leestip: The Sense of an Ending

Leestip: The Sense of an Ending

Door Mette

Een klein, dun filosofisch meesterwerkje over de dood en de zin van het leven, beschreven vanuit een verloren man die terugkijkt op zijn leven als filosoferend burger. Dat klinkt echt vet saai, maar dat valt dus wel mee.

Boekenvrouwtje Mette leest een hoop. Elke twee weken kiest ze een boek uit, zodat jij je kunt laten adviseren over een boek dat je nog niet kende. En je kunt 'm meteen mee laten tellen voor je leeslijst. Score!

The Sense of an Ending van Julian Barnes is geschreven vanuit het perspectief van de gepensioneerde Tony Webster. Hij wordt door een brief van een advocaat herinnerd aan een oude schoolvriend, Adrian Finn. De herinnering aan deze briljante geest voert hem terug naar zijn eigen gedachten uit de tijd dat hij nog scholier was, en zet hem aan het denken over zijn eigen verleden. 

Langzaam maar zeker komt hij erachter dat hij in zijn jeugd al meer impact op mensen gehad heeft dan hij had kunnen voorspellen, en dat de drang naar wijsheid levens verwoest en veranderd heeft. 

Weinig lol

Het gekke is dat de zware sfeer uit het verhaal een soort nostalgie bij me oproept, naar een tijd waarin ik niet eens geleefd heb. De tijd van kostscholen, praatgroepjes, zwarte uniforme, dure woorden en elitaire lessen van prestigieuze leraren. De levens in dit boek ademen een soort wijsheid, waardoor je er als lezer ook naar gaat verlangen.

Tegelijkertijd wordt duidelijk dat leven met veel idealen en weinig lol uiteindelijk heel moeilijk is. Eigenlijk is het leven maar leeg als je altijd alleen maar bezig bent met nadenken. 

Kijk maar naar de hoofdpersoon: die heeft na zijn leven vol overpeinzingen eigenlijk niets meer over dan een ex waar hij oké mee is en een herinnering aan een verbrand dagboek. Ook niet echt iets om vrolijk van te worden.

Rondjes dansen

En zo heb ik dus echt iets geleerd: er is niets belangrijker dan zo nu en dan rondjes dansen, slechte liedjes blèren en door de regen stampen. En gewoon een beetje uitgelaten gillend van duinen af te hollen. 

Want gewoon een beetje leven zoals je wil, dat is nou echt verruimend voor je geest. Dan komt de filosofie daarna wel. 

Dit boek is ook in vertaling beschikbaar, onder de titel: Alsof het voorbij is.

Gepubliceerd op 16 juli 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.